Συνάντηση ηγετών ΕΕ και Δημοκρατίας της Κορέας στη Σεούλ

Δευτέρα, 22 Μάιος, 2023 | NEA

Η 10η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δημοκρατίας της Κορέας θα σηματοδοτήσει την 60ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων ΕΕ-Νότιας Κορέας.

Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ. Τη Δημοκρατία της Κορέας (εφεξής «Νότια Κορέα») θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος κ. Yoon Suk-Yeol.

Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ευκαιρία να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αυξημένης συνεργασίας μεταξύ δύο εταίρων με κοινές απόψεις.

Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί για την προώθηση της ευρείας στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης και θα συζητήσουν τα ακόλουθα θέματα:

-ειρήνη και σταθερότητα

-οικονομία και εμπόριο

-βιώσιμη ανάπτυξη

Ειρήνη και σταθερότητα

Η ΕΕ και η Νότια Κορέα αναμένεται να εκφράσουν την ισχυρή κοινή τους υποστήριξη για την προάσπιση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν διαθέσει περίπου 70 δισ. € στην Ουκρανία και τον λαό της. Έλαβαν επίσης άνευ προηγουμένου μέτρα κατά της Ρωσίας.

-Αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (γενικές πληροφορίες)

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, το συνεχιζόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα και την «Τολμηρή Πρωτοβουλία» της Νότιας Κορέας, έναν χάρτη πορείας για την οικοδόμηση ειρήνης και ασφάλειας μέσω της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

-Βόρεια Κορέα/ΛΔΚ: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς (δελτίο Τύπου, 15 Απριλίου 2023)

-Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Βόρειας Κορέας (γενικές πληροφορίες)

Η ΕΕ και η Νότια Κορέα θα ασχοληθούν επίσης με ζητήματα που αφορούν:

-τη ναυσιπλοΐα και την υπέρπτηση στη Νότια Σινική Θάλασσα

-την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ινδοειρηνικού

-την πολυμερή προσέγγιση

-την ασφάλεια στη θάλασσα

-την κυβερνοασφάλεια

-τη χειραγώγηση πληροφοριών και τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό

Εμπόριο και οικονομία

Οι ηγέτες θα επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οικονομική εταιρική τους σχέση, η οποία βασίζεται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Νότιας Κορέας-ΕΕ.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξής τους είναι τα εξής:

-πρόσβαση γεωργικών προϊόντων διατροφής στην αγορά

-εργασιακά θέματα

-η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

-συνεργασία για την οικονομική ασφάλεια και αντιμετώπιση διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού

Αντιμέτωποι με ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, θα συζητήσουν πώς μπορεί να επιταχυνθoύν η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και η απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές.

Θα διερευνήσουν επίσης τρόπους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε διάφορα ψηφιακά ζητήματα και ζητήματα προστασίας δεδομένων, καθώς και στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η ΕΕ και η Νότια Κορέα θα συζητήσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη ρύπανση.

Οι ηγέτες αναμένεται να δρομολογήσουν την πράσινη εταιρική σχέση Νότιας Κορέας-ΕΕ για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού ισοζυγίου.

Επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής:

-διαχείριση διασυνοριακών προβλημάτων υγείας

-συνεργασία στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών

-παιδεία και πολιτισμός

Προηγούμενη σύνοδος κορυφής

Κατά την προηγούμενη σύνοδο το 2018, οι ηγέτες της ΕΕ και της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς τους και τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη στρατηγική εταιρική τους σχέση.

 

Πηγή και Φωτογραφίαconsilium.europa.eu

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.