Στην κρίση του Κοινοβουλίου οι υποψήφιοι Επίτροποι

Τετάρτη, 28 Αύγουστος, 2019 | NEAΕυρωεκλογές 2019

Ενδελεχή έλεγχο από το Κοινοβούλιο αναμένεται να αντιμετωπίσουν, σε λίγες εβδομάδες, οι υποψήφιοι Επίτροποι, πριν μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 23 – 26 Μαΐου, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια πολίτες από 28 κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν στις ευρωεκλογές, παρέχοντας ισχυρή δημοκρατική εντολή στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές για να εγκρίνουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την κρατήσουν πολιτικά υπόλογη.

Τον Ιούλιο, οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα τέλη Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου αναμένεται να αξιολογήσουν τα προσόντα και τις επιδόσεις των υποψήφιων Επιτρόπων. Ο κατάλογος των υποψήφιων Επιτρόπων καθορίστηκε από την ίδια την πρόεδρο της Επιτροπής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με βάση τις προτάσεις των κρατών μελών αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ισορροπίας μεταξύ των φύλων.

Οι δημόσιες ακροάσεις: πώς διορίζονται οι Επίτροποι;

Αφού το Συμβούλιο εγκρίνει την τελική λίστα των ορισθέντων Επιτρόπων, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής ανακοινώνει τη νέα της ομάδα, το Σώμα των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των χαρτοφυλακίων.

Πριν μπορέσουν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, οι προτεινόμενοι Επίτροποι εμφανίζονται ενώπιον των σχετικών κοινοβουλευτικών επιτροπών ανάλογα με τους αναμενόμενους τομείς αρμοδιότητάς τους. Κάθε ακρόαση διαρκεί τρεις ώρες και μεταδίδεται ζωντανά και μέσω του διαδικτύου

Κάθε επιτροπή έπειτα συνεδριάζει για να συντάξει την αξιολόγηση της επίδοσης και των προσόντων των υποψηφίων, η οποία αποστέλλεται στη συνέχεια στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, που αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο παρελθόν, οι ανησυχίες του ΕΚ οδήγησαν στην απόσυρση υποψήφιων Επιτρόπων και στην παράδοση χαρτοφυλακίων σε νέα πρόσωπα. Το 2014, για παράδειγμα, η Αλένκα Μπράτουσεκ (που είχε προταθεί για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο) απέσυρε την υποψηφιότητά της μετά από την αρνητική της αξιολόγησή από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές ενέργειας και περιβάλλοντος.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ακροάσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του αποφασίζει εάν εγκρίνει ή όχι όλη την ομάδα των υποψηφίων, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Πηγή: europarl.europa.eu

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.