Σρι Λάνκα: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις

Πέμπτη, 12 Μάιος, 2022 | NEA

photo by ALEXANDRE LALLEMANDΗ Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα 27 κράτη μέλη της παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη Σρι Λάνκα. Η ΕΕ καταδικάζει την πρόσφατη αιματηρή επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Κολόμπο, η οποία πυροδότησε κύμα βίας μετά από έναν μήνα ειρηνικών διαδηλώσεων στη διάρκεια του οποίου οι πολίτες της Σρι Λάνκα απέδειξαν, πλην ελάχιστων μεμονωμένων εξαιρέσεων, ότι είναι ικανοί να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης. Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Κοινοβουλίου, και για τον μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Η ΕΕ καλεί τις αρχές να ερευνήσουν τα συμβάντα και να διασφαλίσουν ότι όσοι υποκινούν ή διαπράττουν βίαιες πράξεις θα λογοδοτήσουν. Καλεί όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των πολιτών και να δοθεί έμφαση στην εξεύρεση λύσεων για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι πολίτες της Σρι Λάνκα.

Τους τελευταίους μήνες η ΕΕ έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID και των επακόλουθων προκλήσεων, και αναζητεί ενεργά τρόπους για τον περαιτέρω μετριασμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα πλέον ευάλωτα άτομα.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Alexandre Lallemand on Unsplash

                     Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.