Πρόταση νομοθετικών τροποποιήσεων για τη μετεγκατάσταση του ΕΟΦ και της ΕΑΤ από το Λονδίνο

Σάββατο, 2 Δεκέμβριος, 2017 | NEA

Brexit: Απόφαση των 27 για την μετεγκατάσταση των οργανισμών που έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 29/11 δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση των ιδρυτικών κανονισμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) για τη μετεγκατάσταση του EMA και της ΕΑΤ από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ και το Παρίσι, αντιστοίχως.

Η Επιτροπή ενεργεί ταχέως για να προσφέρει ασφάλεια δικαίου και σαφήνεια, ώστε να εξασφαλιστεί ότι και οι δύο οργανισμοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά και απρόσκοπτα και μετά τον Μάρτιο του 2019. Στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, οι συννομοθέτες (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο) αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των εν λόγω νομοθετικών προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές περιορίζονται αυστηρά στο να επιβεβαιώσουν στους δύο ιδρυτικούς κανονισμούς τις νέες έδρες των οργανισμών.

Ιστορικό

Η μετεγκατάστασή των δύο αυτών οργανισμών αποτελεί άμεση συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή κοινοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017. Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών έπρεπε να ληφθεί από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών. Δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Για περισσότερες πληροφορίες

Απόφαση σχετικά με τη διαδικασία μετεγκατάστασης των οργανισμών της ΕΕ που εδρεύουν επί του παρόντος στο ΗΒ (περιλαμβανομένων των κριτηρίων)

To Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.