Προσωρινός συνοριακός έλεγχος στον χώρο Σένγκεν

Τρίτη, 24 Μάρτιος, 2020 | NEAΕκδόσειςΠολιτικές της ΕΕ

Η ελεύθερη κυκλοφορία στα εσωτερικά σύνορα είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ, με σημαντικά οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ. Ο Κώδικας Συνόρων του Σένγκεν (ή ο κώδικας Σένγκεν) καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα σε περιπτώσεις σοβαρών απειλών κατά της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας.

Ο Κώδικας αναθεωρήθηκε το 2017 προκειμένου να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής πίεσης και των διασυνοριακών απειλών για την ασφάλεια. Μια νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για την περαιτέρω ενημέρωση του κώδικα Σένγκεν προκειμένου να ενισχυθούν οι κανόνες σχετικά με τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους συννομοθέτες.

Η πρόσφατη επιδημία κορωναϊού έσπρωξε πολλά κράτη μέλη να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα σε ορισμένα από τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

 

Για να διαβάσετε την πλήρη δημοσίευση στα αγγλικά, πατήστε εδώ.

 

Πηγή: europarl.europa.eu/thinktank

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.