Προσομοίωση οργάνων της ΕΕ – Athens EU Model Junior 2019

Τετάρτη, 4 Δεκέμβριος, 2019 | NEAΜαθητική ΠροσομοίωσηΠολυμέσα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συνδιοργανώσαν προσομοίωση οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στην αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αθήνα από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου 2019.

Στην τελετή έναρξης απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Καθηγ. Γιώργος Παγουλάτος και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κος Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης ενώ τη δράση περιέγραψε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Αν. Καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση.  Κατά την τελετή λήξης χαιρετισμούς  απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγ. Αθανάσιος-Μελέτης Δημόπουλος. Η υπεύθυνη του προγράμματος Μετανάστευσης στο ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ Αγγελική Δημητριάδη σχολίασε τα κείμενα στα οποία κατέληξαν η Επιτροπή και το Συμβούλιο αντίστοιχα ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Καθηγ. Λουκά Τσούκαλη με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης.

Το Athens EU Model Junior, εντάσσεται στις δραστηριότητες του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι μια διήμερη προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την προσφυγική κρίση. Οι μαθητές υποδύθηκαν τους ρόλους των Επιτρόπων, των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών, συμβούλων των Υπουργών Εξωτερικών, αντιπροσώπων ΜΚΟ κ.ά. Αναζήτησαν λύσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού καθώς και για μια κρίση, τα περιστατικά της οποίας ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης. Συνολικά, συμμετείχαν 96 μαθητές από 16 σχολεία από όλη την Ελλάδα, με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Η συνεδρίαση των οργάνων της EE κατευθυνόταν από ομάδα συντονιστών που ορίζεται από τους διοργανωτές και είχε αναλάβει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της προσομοίωσης. Έτσι, οι εργασίες της προσομοίωσης αντιστοίχησαν στις πραγματικές συνθήκες συνεδρίασης των δύο οργάνων και πραγματεύτηκαν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως έχει συζητηθεί ή συζητείται τη δεδομένη χρονική περίοδο από τα συγκεκριμένα όργανα. Η εν λόγω θεματική επελέγη με γνώμονα τόσο την κάλυψη της επικαιρότητας, όσο και την ανάδειξη ζητημάτων που εκφεύγουν – παρά τη σοβαρότητά τους – της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης.

Πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος της  προσομοίωσης  αποτελεί  η  εξοικείωση  των  μαθητών  με  τα ευρωπαϊκά  θεσμικά  όργανα,  το  ρόλο  και  τις  διαδικασίες  τους  και  η  εμβάθυνση  της γνώσης  τους  σε  θέματα  ευρωπαϊκών  πολιτικών.  Η  διαδικασία  συνέβαλε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης, συνεργασίας και ομαδικής εργασίας από τους μαθητές. Τα παράπλευρα οφέλη που αποκόμισαν περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ρητορικής τους ικανότητας, μέσω της δημόσιας έκφρασης των ιδεών τους, αλλά και της τεκμηριωμένης υποστήριξης τους – επιχειρηματολογία-, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από τη «δημόσια συζήτηση κατ’ αντιπαράθεση». Μεγάλη έμφαση δίνεται στο σεβασμό στο συνομιλητή – «αντίπαλο» και στην αναγωγή του διαλόγου σε μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών. Τέλος, οι μαθητές που συμμετείχαν στην προσομοίωση είχαν μια μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν με συνομηλίκους τους και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν στις μέρες μας τον ευρωπαϊκό χώρο, σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το σχολικό. Παράλληλα, οι  εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της χρήσης «διαδραστικών εργαλείων και μεθόδων», με στόχο να τις αξιοποιήσουν στο πλαίσιο της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων τους.

Απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι να σχεδιάσουμε στο άμεσο μέλλον ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης καθηγητών (training for trainers) στην  οργάνωση  προσομοιώσεων της λειτουργίας των οργάνων της ΕΕ στα  σχολεία,  ώστε  να ωφελούνται περισσότεροι μαθητές.

Η μαθητική προσομοίωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με χορηγία του ομίλου εταιρειών ΦΟΥΡΛΗΣ και τη χορηγία των αερομεταφορών από την AEGEAN.

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της προσομοίωσης εδώ.

 

Διαβάστε τα ψηφίσματα των μαθητών:

Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ

Ανακοίνωση Επιτροπής – AEUMJ 2019

Τα “ρεπορτάζ” των μαθητών (1) (2)

 

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.