Πρόεδρος Michel: «Η ευρωπαϊκή επιρροή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκλησή μας τα επόμενα χρόνια»

Δευτέρα, 6 Σεπτέμβριος, 2021 | NEA

https://unsplash.com/photos/8Yw6tsB8tncΚατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Στρατηγικό Φόρουμ του Bled, που διοργανώθηκε από τη Σλοβενία στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Charles Michel αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις και ευκαιρίες της ΕΕ, από την κλιματική και ψηφιακή μετάβαση, που η πανδημία κατέστησε πιο επείγουσες, μέχρι τις ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο Αφγανιστάν. Τόνισε τη σημασία να οικοδομηθεί μια Ένωση αξιών, ευημερίας και επιρροής, καθώς και την ανάγκη περισσότερης στρατηγικής αυτονομίας.

Δεν χρειάζεται άλλο ένα Αφγανιστάν για να κατανοήσουμε ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για περισσότερη αυτονομία λήψης αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα δράσης ανά τον κόσμο. Η στρατηγική μας αυτονομία απαιτεί προσπάθειες όσον αφορά την οικονομική μας ισχύ, τη γειτονία μας και τις ικανότητές μας στον τομέα της ασφάλειας.

Στην ομιλία του τόνισε επίσης τους στενούς δεσμούς με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια είναι εξίσου σημαντικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ στο Bled, είχε επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ορισμένους ηγέτες της περιοχής προκειμένου να προετοιμάσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: consilium.europa.eu

Photo by Christian Lue

               Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.