Παγκόσμια στρατηγική ΕΕ: Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Δευτέρα, 24 Απρίλιος, 2017 | Τα νέα του δικτύου μας

unnamed (1)Η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι τεράστιες, η μετατόπιση του πληθυσμού εξακολουθεί να υφίσταται και ο πόλεμος συνεχίζεται στη χώρα. Όπως παρουσιάζεται σε αυτό το βίντεο, που δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (ECHO), η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, κυριαρχούν στην ανθρωπιστική ανταπόκριση στην κρίση με πάνω από 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ και κινητοποιήσεις για την ανακούφιση και βοήθεια σε Σύριους στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στους πρόσφυγες στις κοινότητες υποδοχής στο γειτονικό Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Όμως, η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οργάνωσε στις Βρυξέλλες τη διάσκεψη για τη Στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της Περιφέρειας στις 4-5 Απριλίου 2017 ώστε να προσεγγίσει τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να οργανώσει την πολιτική διαδικασία για τη μετάβαση, την ανθρωπιστική και την αναπτυξιακή βοήθεια.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι, προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες των πληθυσμών στο εσωτερικό της Συρίας και σε γειτονικές χώρες, και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων υποδοχής, είναι απαραίτητη η σημαντική οικονομική υποστήριξη, καθώς και καινοτόμες και ολιστικές προσεγγίσεις. Η γενναιοδωρία των συμμετεχόντων έχει ως αποτέλεσμα την συλλογή 5,6 δις ευρώ για το 2017.

Οι προσπάθειες της ΕΕ για το λαό της Συρίας είναι μόνο ένα μέρος της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, η οποία καθορίζει τα βασικά συμφέροντα και τις αρχές της ΕΕ για την εμπλοκή στον ευρύτερο κόσμο και δίνει στην Ένωση μια συλλογική κατευθυντήρια γραμμή. Η φιλοδοξία είναι να καταστεί η Ευρώπη πιο ισχυρή: ένας πιο ενωμένος και σημαίνων παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή που κρατά τους πολίτες ασφαλείς, διατηρεί τα συμφέροντά μας, και υποστηρίζει τις αξίες μας. Για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις και να κρατηθούμε ασφαλείς, χρειαζόμαστε μια απάντηση που να συνδυάζει εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές.

Όπως φαίνεται στα παρακάτω βίντεο, οι δράσεις της ΕΕ ανά τον κόσμο αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες και την Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ. Κάθε βίντεο αφηγείται και μια διαφορετική ιστορία επισημαίνοντας κάποιες από τις δράσεις έξω από την ΕΕ, όπως:

– την ιστορία της Σοφίας, ένα μικρό κορίτσι που γεννήθηκε στο κατάστρωμα ενός πλοίου της ΕΕ στη Μεσόγειο. Η Ναυτική Δύναμη Μεσογείου Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNAVFOR Med) ονόμασε την επιχείρηση «Σοφία» από το όνομά της

– την Ευρωπαϊκή βοήθεια για Σύριους πρόσφυγες και τις προσπάθειες να δοθεί ένα μέλλον στη χώρα

– ένα επιτυχημένο σχέδιο συνεργασίας με την Ουγκάντα, όπου η ΕΕ βοήθησε να χτιστεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στην Ανατολική Αφρική

– την παγκόσμια δράση της ΕΕ γενικά

                 Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.