Οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος, 2019 | NEAΕυρωεκλογές 2024

Οι γυναίκες θα έπρεπε να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στην πολιτική, πώς όμως εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Η απάντηση στα γραφήματά μας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στο δημόσιο βίο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την πάροδο του χρόνου, το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξηθεί. Μόνο 31 γυναίκες ήταν μέλη από το 1952, μέχρι τις πρώτες εκλογές του 1979. Το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο πρώτο εκλεγμένο με άμεση ψηφοφορία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν 15,2%. Το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξάνεται συνεχώς και σήμερα ανέρχεται στο 40,4%.

Όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένει πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο για τα εθνικά κοινοβούλιο και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τα εθνικά κοινοβούλια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν υψηλές θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται επίσης σε αύξηση. Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, 8 από τους 14 αντιπροέδρους και 11 από τους 22 πρόεδρους επιτροπών είναι γυναίκες, σε σχέση με 5 αντιπροέδρους κατά την προηγούμενη θητεία.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.