Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας προστίθεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ

Δευτέρα, 25 Ιανουάριος, 2021 | NEA

Photo by Mohammad HelalΤο Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει τον Faisal Mekdad στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ έναντι της Συρίας, λόγω του πρόσφατου διορισμού του σε υπουργική θέση.

Με την απόφαση αυτή, ο συνολικός αριθμός των προσώπων στα οποία επιβάλλεται ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 289. Επίσης, έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά στοιχεία70οντοτήτων.

Οι ισχύουσες κυρώσεις έναντι κατά του συριακού καθεστώτος θεσπίστηκαν το 2011, ως αντίδραση στη βίαιη καταστολή του συριακού άμαχου πληθυσμού. Υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις οι επιχειρήσεις και οι επιφανείς επιχειρηματίες που επωφελούνται από τις σχέσεις τους με το καθεστώς και από την πολεμική οικονομία. Τα συμπληρωματικά περιοριστικά μέτρα που θέσπισε η ΕΕ περιλαμβάνουν και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα της Συρίας στην ΕΕ και περιορισμούς των εξαγωγών εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή ή για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Το Συμβούλιο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις της συριακής σύγκρουσης. Το Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει την ενδεχόμενη παράταση των κυρώσεων σε ετήσια βάση.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012.

Οι σχετικές νομικές πράξεις με τα ονόματα των καταχωρισμένων προσώπων έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Mohammad Helal

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.