Ο σχηματισμός της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν προχωρεί

Δευτέρα, 9 Σεπτέμβριος, 2019 | NEAΕυρωεκλογές 2024

Σήμερα, η εκλεγείσα Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησε επί του σχεδίου καταλόγου των ορισθέντων Επιτρόπων που της παρέσχε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τούτο έπεται σειράς επίσημων συνεντεύξεων τις οποίες η εκλεγείσα Πρόεδρος διενήργησε, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με καθένα από τα πρόσωπα που πρότειναν τα κράτη μέλη ως υποψήφιους Επιτρόπους.

Επόμενα βήματα:

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να εγκρίνει τον εν λόγω κατάλογο, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), και στη συνέχεια ο κατάλογος θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αύριο, η εκλεγείσα Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει την κατανομή των χαρτοφυλακίων και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να οργανώσει το έργο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του σε ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Του γεγονότος αυτού προηγούνται ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων στις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με το άρθρο 125 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ.

Προτεινόμενος κατάλογος ορισθέντων Επιτρόπων για την επόμενη Επιτροπή:

Αυστρία: Johannes Hahn

Βέλγιο: Didier Reynders

Βουλγαρία: Mariya Gabriel

Κροατία: Dubravka Šuica

Κύπρος: Stella Kyriakides

Τσεχική Δημοκρατία: Věra Jourová

Δανία: Margrethe Vestager

Εσθονία: Kadri Simson

Φινλανδία: Jutta Urplainen

Γαλλία: Sylvie Goulard

Ελλάδα: Margaritis Schinas

Ουγγαρία: László Trócsányi

Ιρλανδία: Phil Hogan

Ιταλία: Paolo Gentiloni

Λετονία: Valdis Dombrovskis

Λιθουανία: Virginijus Sinkievičius

Λουξεμβούργο: Nicolas Schmit

Μάλτα: Helena Dalli

Κάτω Χώρες: Frans Timmermans

Πολωνία: Janusz Wojciechowski

Πορτογαλία: Elisa Ferreira

Ρουμανία: Rovana Plumb

Σλοβακία: Maroš Šefčovič

Σλοβενία: Janez Lenarčič

Σουηδία: Ylva Johansson

Ο Josep Borrell (Ισπανία) ορίστηκε Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με την εκλεγείσα Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Η κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε ως υποψήφια για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου 2019. Με βάση τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που ανέπτυξε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη στη θέση της επόμενης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πλειοψηφία 387 ψήφων κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου 2019.

Στις 23 Αυγούστου, το Συμβούλιο έλαβε επιστολή από τον εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αναφέρεται ότι: «Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου 2019, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 25 Ιουλίου, ότι δεν θα προτείνουμε επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη νέα Επιτροπή και ότι πρόθεσή μας με την απόφαση αυτή δεν είναι να εμποδίσουμε την ΕΕ να ορίσει νέα Επιτροπή. Με το παρόν επίσημο έγγραφο επιβεβαιώνω ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προτείνει υποψήφιο για το σώμα των Επιτρόπων κατά τη θητεία 2019-2024».»

 

Πηγή: ec.europa.eu/commission

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.