Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται την ιδέα της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας»

Τετάρτη, 18 Απρίλιος, 2018 | NEA

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μέλλον της Ευρώπης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι, στα μάτια μου, η έδρα της ευρωπαϊκής νομιμότητας και λογοδοσίας και ως εκ τούτου αποτελεί ζωτικό τμήμα της. Εδώ διαδραματίζεται ένα τμήμα του μέλλοντος της Ευρώπης (…), εδώ πρέπει να εδραιώσουμε την αναγέννηση της Ευρώπης μέσα από το πνεύμα των πολιτών της. Ευελπιστώ να υπερβούμε τους διαχωρισμούς μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, μικρών και μεγάλων, καθώς και τις εθνικές οπισθοδρομήσεις», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Η ευθύνη μας τους επόμενους μήνες είναι να οργανώσουμε μία πραγματική ευρωπαϊκή συζήτηση και να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές προθεσμίες που θα επιτρέψουν στους λαούς μας να επιλέξουν,» δήλωσε ο κ. Μακρόν στους ευρωβουλευτές, ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές. «Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες ανακατατάξεις θα πρέπει να επιτύχουμε μία μεγαλύτερη κυριαρχία από τη δική μας η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά: μία ευρωπαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τον κ Μακρόν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε τα εξής «Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε μια πραγματική συζήτηση με τους ευρωβουλευτές. Το μέλλον της Ευρώπης είναι τώρα και ξεκινάει από εδώ, στην καρδιά της δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε μαζί αυτό το όραμα σε πραγματικότητα: ελεγχόμενη μετανάστευση και ισχυρή εξωτερική και αμυντική πολιτική για μια ασφαλή Ευρώπη.»

Οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισαν τη φιλοευρωπαϊκή ώθηση του Προέδρου Μακρόν και την πρόσφατη κοινή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ευρωπαϊκή ενότητα, καθώς και ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού. Άλλοι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Για να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις των ομιλητών στην ολομέλεια, κάντε κλικ στα ονόματά τους παρακάτω:

Antonio Tajani, Πρόεδρος του ΕΚ

Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας – Πρώτο μέρος

Emmanuel Macron, Président de la République française – Δεύτερο μέρος

Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Manfred Weber, ΕΛΚ

Udo Bullmann, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες

Syed Kamall, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές

Guy Verhofstadt, Φιλελεύθεροι

Philippe Lamberts, Πράσινοι

Patrick Le Hyaric, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά

Florian Philippot, Ευρώπη της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας

Nicolas Bay, Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας

Οι απαντήσεις του Προέδρου Μακρόν μετά τον πρώτο γύρο

Ιστορικό

Αυτή ήταν η τέταρτη από μία σειρά συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των ευρωβουλευτών σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Πρώτος ηγέτης που ήρθε στο ΕΚ να συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης ήταν ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ στις 17 Ιανουαρίου, δεύτερος ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στις 6 Φεβρουαρίου και τρίτος ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στις 14 Μαρτίου. Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο ολομέλειας του Μαΐου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.