Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στρατηγική για την αποδέσμευση του πλήρους δυναμικού των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων στην ΕΕ για τη προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Αυτοί οι τομείς, οι οποίοι περιλαμβάνουν εταιρείες και άλλες οργανώσεις με δράση στην αρχιτεκτονική, στα καλλιτεχνήματα, στην πολιτιστική κληρονομιά, το σχέδιο, τα φεστιβάλ, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, τη μουσική, τις τέχνες του θεάματος και τις εικαστικές τέχνες, τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, τις εκδόσεις και το ραδιόφωνο, αποδίδουν ήδη έως το 4,5% του ΑΕΠ και έως 8,5 εκατομμύρια θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά οι δημιουργικοί και πολιτιστικοί τομείς αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλες προκλήσεις που οφείλονται στην ψηφιακή εποχή και στην παγκοσμιοποίηση, καθώς και στον μεγάλο κατακερματισμό των αγορών σε όλα τα πολιτιστικά και γλωσσικά επίπεδα. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη.
Η νέα στρατηγική της ΕΕ αποσκοπεί στην αύξηση του ανταγωνισμού και του δυναμικού εξαγωγής αυτών των τομέων, καθώς και στη μεγιστοποίηση των συναφών οφελών για άλλους τομείς, όπως η καινοτομία, οι ΤΠΕ και η αστική ανάπλαση. Η Επιτροπή ζητά μια σειρά μέτρων για την προώθηση των σωστών συνθηκών που θα συνέβαλαν στην άνθηση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων. Εστιάζονται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την προώθηση νέων επιχειρησιακών προτύπων, την ανάπτυξη ακροατηρίου, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και βελτιωμένους συνδέσμους με άλλους τομείς.
«Οι δημιουργικοί και πολιτιστικοί τομείς της Ευρώπης δεν είναι μόνο σημαντικοί για την πολιτιστική πολυμορφία· συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στα κράτη μέλη μας και στις περιφέρειες. Σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στρατηγικές επενδύσεις στους τομείς αυτούς απέδωσαν συχνά θεαματικά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται από πολλές ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες. Επίσης, παράγουν σημαντικά δευτερογενή αποτελέσματα και βελτιώνουν τη δυναμική εικόνα μιας ελκυστικής και δημιουργικής Ευρώπης, η οποία είναι ανοικτή σε πολιτισμούς και ταλέντα από ολόκληρη την υφήλιο,» δήλωσε η κ. Aνδρούλλα Βασιλείου, Eυρωπαία Eπίτροπος για θέματα Eκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.
Η στρατηγική, που περιγράφεται στο έγγραφο με τίτλο «Προώθηση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ», προβλέπει μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών και την προώθηση ενός σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου. Η Επιτροπή επιθυμεί να ενθαρρύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτικών, ιδίως για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία, τις οικονομικές υποθέσεις, τον τουρισμό, την αστική και περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και τη χωροταξία. Επίσης σχεδιάζει να κινητοποιήσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για να αυξηθεί η υποστήριξη των τομέων, κυρίως μέσω του προτεινόμενου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» με κονδύλιο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και μέσω των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής.
Ιστορικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ανταγωνισμού του 2010 και άλλες πηγές, οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς αποδίδουν μεταξύ του 3,3% και 4,5% του ΑΕΠ και απασχολούν μεταξύ 7 και 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στοιχεία που συλλέχθηκαν σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο επιβεβαιώνουν την οικονομική σημασία των τομέων, που έδειξαν σχετική ανθεκτικότητα στη σημερινή οικονομική ύφεση.
Ανεξάρτητες έρευνες έδειξαν ότι οι εταιρείες που δαπανούν το διπλάσιο του μέσου όρου ποσό για δημιουργικές εισροές είναι κατά 25% πιο πιθανό να εισάγουν καινοτομίες στα προϊόντα. Άλλοι τεχνοβλαστοί έχουν θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό, στη μόδα και στις προηγμένες βιομηχανίες καθώς και στις παραδοσιακές μεταποιητικές βιομηχανίες.
Περισσότερες πληροφορίες