Νέα εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα σας παρέχει πληροφορίες για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Τετάρτη, 9 Ιούλιος, 2014 | NEA

Ποιο είναι το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους της Ισπανίας; Πρέπει να φοράω κράνος, όταν κυκλοφορώ με ποδήλατο στη Σουηδία; Τι εξοπλισμό ασφαλείας πρέπει να έχω πάντα στο αυτοκίνητό μου, όταν οδηγώ στη Σλοβακία;

Στο εξής, οι τουρίστες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν πολύ χρόνο για να βρίσκουν τις εν λόγω πληροφορίες. Μπορούν να τις έχουν άμεσα στη διάθεσή τους, όπου και αν βρίσκονται, στο έξυπνο τηλέφωνό τους με τη νέα εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Going Abroad» («Πάω στο εξωτερικό»).

Η εφαρμογή διατίθεται για iPhone και iPad, τηλέφωνα Google Android και Windows της Microsoft σε 22 γλώσσες. Εκτός από όλες τις σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά την οδική ασφάλεια για όλες τις χώρες της ΕΕ, η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης ένα κουίζ για την οδική ασφάλεια και ένα παιχνίδι μνήμης για να απασχολούνται ευχάριστα οι επιβάτες κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών με το αυτοκίνητο. Βεβαίως, οι οδηγοί δεν πρέπει ποτέ να συμβουλεύονται την εφαρμογή ενόσω οδηγούν — αλλά να το ζητούν από τους συνεπιβάτες τους ή να κάνουν διαλείμματα για να ξεκουραστούν και να ενημερωθούν σωστά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τις Μεταφορές, Σίιμ Κάλας, δήλωσε: «Οι μήνες των διακοπών είναι η περίοδος με τη μεγαλύτερη κίνηση στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Είναι πολύ απλό να πάει κανείς στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό του, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι οι κανόνες και τα οδικά σήματα διαφέρουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η εφαρμογή «Going Abroad» παρέχει κατάλληλες και φιλικές προς τον χρήστη πληροφορίες και συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου.»

Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες σχετικά με όλα τα θέματα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων, όπως ταχύτητα, όρια αλκοολαιμίας, φώτα ρύθμισης κυκλοφορίας και χρήση κινητών τηλεφώνων. Επίσης ενημερώνει τους χρήστες σχετικά με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα και κράνους ασφάλειας σε ποδήλατα και μοτοποδήλατα.

Η διάθεση της εν λόγω εφαρμογής γίνεται έγκαιρα, ακριβώς πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών, επειδή ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, κατά μέσον όρο περίπου 50 % πάνω από τον «ασφαλέστερο» μήνα Φεβρουάριο.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Από το 2001 έως το 2010, ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ μειώθηκε συνολικά κατά 43 %. Από το 2010 έως το 2013, μειώθηκε ακόμη κατά 17 %.

Στρατηγικός στόχος είναι, αφενός, να μειωθούν κατά το ήμισυ οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μεταξύ 2010 και 2020 και, αφετέρου, να αρχίσει η ΕΕ να προσανατολίζεται στη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από ατυχήματα οδικής κυκλοφορίας. Η νέα εφαρμογή για την οδική ασφάλεια αποτελεί ένα στοιχείο μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια σε επίπεδο ΕΕ.

Μάθετε περισσότερα

Τηλεφορτώστε την εφαρμογή «Going Abroad»

Ενημερωτικό βίντεο: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I090368

Για τα τελευταία στοιχεία σχετικά με θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά κράτος μέλος, βλ. δελτίο Τύπου

Δικτυακός τόπος της Επιτροπής για την οδική ασφάλεια

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.