Μειονότητες σε Ιράκ και Συρία: στο χείλος της καταστροφής

Παρασκευή, 3 Ιούνιος, 2016 | NEA

 

3

Από τότε που το Ισλαμικό κράτος κατέλαβε εδάφη σε Συρία και Ιράκ, ξεκίνησε εκστρατεία βίας και υποταγής ενάντια στους Χριστιανούς, στους Γιαζίντι και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες. Οι μαζικές δολοφονίες και οι προσπάθειες για φυγή, έθεσαν πολλές από αυτές τις ομάδες σε κίνδυνο. Η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30 Μαΐου, ακρόαση με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις περιοχές αυτές, προκειμένου να ρίξει φως στην κατάσταση που επικρατεί.

Σαμ Άντριου, Αραβική Ακαδημία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οποιοσδήποτε δεν συμμορφώνεται με το εξαιρετικά φονταμενταλιστικό Ισλάμ του ΙΚ, είτε αναγκάζεται να αλλάξει ή απλά εκτελείται. Οι πολύ μικρές μειονότητες στο Ιράκ συνθλίβονται όλο και περισσότερο, από τη μία από τις κυβερνητικές δυνάμεις και από την άλλη από το ΙΚ. Όσο η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αφήγηση, για ένα Ιράκ ενωμένο μεταξύ Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων, παραμελεί την συνεχή συρρίκνωση των μειονοτήτων, των οποίων τα δικαιώματα καταπατώνται καθημερινά.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Εξαιτίας της ιστορικής δίωξης μερικοί δεν έχουν ταυτότητες και δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από την κυβέρνηση. Πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι αυτοί που έχουν περιθωριοποιηθεί συστηματικά δεν χάνονται στα κενά του συστήματος και μακροπρόθεσμα πρέπει να ενδυναμωθεί και η κοινωνία του Ιράκ.

Αρχιμανδρίτης Εμάνουελ Γιουκχάνα, ηγέτης των Ασσύριων Χριστιανών

Βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο η ύπαρξη μιας γηγενούς κοινότητας 2.000 ετών, που προϋπήρχε του Ισλάμ. Το 2003, υπήρχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Χριστιανοί στο Ιράκ, τώρα οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για 250.000.

Ο πλούτος της Μέσης Ανατολής προέρχεται από την ποικιλομορφία της, ωστόσο από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο ένας Ιρακινός δεν θα διδαχτεί ούτε μια λέξη για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες όπως οι Εβραίοι, οι Γιαζίντι, οι Χριστιανοί. Το ΙΚ, μας ξεριζώνει σωματικά αλλά στην εθνική συνείδηση έχουμε ήδη εξαφανιστεί.

Στοχεύουν όλους όσους δεν μοιράζονται την ίδια ιδεολογία, ωστόσο πρωταρχικοί στόχοι είναι οι Γιαζίντι και οι Χριστιανοί. Άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους, γυναίκες και κορίτσια πωλούνται ως σκλάβοι και εκκλησίες βομβαρδίζονται και λεηλατούνται. 120.000 Χριστιανοί εκδιώχθηκαν από τις πόλεις τους και τα χωριά τους από την πεδιάδα της Νινευή και τη Μοσούλη. Για αυτό ευχαριστώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αυτή τη συζήτηση αλλά οι μειονότητες του Ιράκ έχουν κουραστεί να ακούν δηλώσεις αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε άμεση δράση.

Σούντους Αμπάς, Τουρκομάνος από το Ιράκ

Αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη εθνότητα στο Ιράκ, από το 2003 οι Τουρκομάνοι είναι εκτεθειμένοι σε βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και απαγωγές, ενώ τα εδάφη μας έχουν κατασχεθεί από τους Κούρδους. Ψήφισμα του ΕΚ το 2013, κάλεσε τις ιρακινές και τις κουρδικές αρχές να παρέχουν προστασία στους Τουρκομάνους του Ιράκ. Δυστυχώς και τα δύο μέρη μας άφησχαν εντελώς εκτεθειμένους στο ΙΚ.

Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από Ταλ Αφάρ, πόλη στην οποία κατοικούσαν κατά 90% Τουρκομάνοι από το Ιράκ και άφησαν τον πληθυσμό εκεί να αντιμετωπίσει μόνος του το Ισλαμικό Κράτος. 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ πάνω από 500 γυναίκες και 150 παιδιά απήχθησαν. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές. Στην Τάζα, ακριβώς νότια του Κιρκούκ, το ΙΚ χτύπησε πρόσφατα με χημική επίθεση.

Καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να κατανοήσουν ότι το Ιράκ είναι ένα μωσαϊκό. Είναι κάτι περισσότερο από Σιίτες, Σουνίτες και Κούρδους. Αν οι ιρακινές και οι κουρδικές αρχές δεν μπορούν να παρέχουν προστασία, τότε οι Τουρκομάνοι του Ιράκ έχουμε το δικαίωμα να συγκροτήσουμε τις δικές μας δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη γη μας. Καταδικάζουμε τις αγριότητες του ΙΚ εναντίον των Γιαζίντι και των Χριστιανών αλλά χρειαζόμαστε και εμείς βοήθεια.

 

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.