Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Πλήρης οδηγός

Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος, 2020 | NEAΕκπαίδευσηΕυκαιρίες σταδιοδρομίας στην ΕΕ

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Πλήρης οδηγός

της Γιώτας Διαμαντή, επικαιροποιημένο από τον Κωνσταντίνο Κουντουριώτη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Γιατί να σπουδάσω στην Ιρλανδία;

Πρώτα από όλα παρέχει πολύ υψηλό επίπεδο σπουδώνμε πέντε Πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρίσκονται υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη (το Trinity College Dublin κατατάσσεται στην 108η θέση του QS)Τα δίδακτρα είναι σχετικά προσιτά (κατά μέσο όρο 5000€-8400€ για τις ανθρωπιστικές σπουδές), με πολλές υποτροφίες να συμβάλλουν στην κάλυψή τους και με ιδιαίτερη πρόνοια για τα άτομα ειδικών ικανοτήτων. Για τους καλλιτεχνικά ευαίσθητους, η Ιρλανδία παρέχει πολλές δυνατότητες για επαφή με τη μουσική και τη λογοτεχνία. Δεν είναι τυχαίο ότι λογοτέχνες σαν τον Oscar Wilde και τον James Joyce γεννήθηκαν εκεί και ότι η άρπα αποτελεί εθνικό σύμβολο, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στα νομίσματα. Εκτός από τα Αγγλικά, που είναι η βασική γλώσσα, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε και Γαελικά (ιρλ.Gaelige), την τοπική γλώσσα της Ιρλανδίας, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην καθημερινή ομιλία των ντόπιων παρά τον παραγκωνισμό της από τους Άγγλους και την επαναφορά της στην εκπαίδευση μόλις τη δεκαετία του ’70.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Προϋποθέσεις για σπουδές

Η αποδοχή των φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι αρκετά ανταγωνιστική. Οι υποψήφιοι φοιτητές για να εισαχθούν για βασικές σπουδές σε κάποιο ίδρυμα θα πρέπει να επιτύχουν στις εξετάσεις Irish Leaving Certificate Examination. Οι προϋποθέσεις εισαγωγής διαφέρουν κάθε χρόνο και εξαρτάται από τον αριθμό των θέσεων που προσφέρονται και τον αριθμό των υποψηφίων. Οι ξένοι φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ιρλανδία έχουν δύο επιλογές: Παρακολούθηση προπαρασκευαστικών μαθημάτων στην Ιρλανδία και συμμετοχή στις εξετάσεις Irish Leaving Certificate Examination μαζί με τους Ιρλανδούς υποψήφιους φοιτητές ή αναγνώριση του απολυτηρίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη χώρα του κάθε υποψηφίου. Ο δεύτερος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος και είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να διαθέτει ικανοποιητικά προσόντα και υψηλές επιδόσεις στις γνώσεις του για την αποδοχή εισαγωγής του στις βασικές πτυχιακές σπουδές.

Επίσης σημαντικό είναι να έχετε ποσοστό 6.5 στο IELTS, με όλες τις ενότητες να είναι οπωσδήποτε πάνω από 6.0 ή να έχετε τουλάχιστον C στο Cambridge Proficiency. Αν και δεν αναφέρεται σαφώς ο περιορισμός ότι πρέπει να έχετε την πιστοποίηση το νωρίτερο 2 χρόνια πριν το ξεκίνημα των σπουδών σας, καλό είναι να έχετε δώσει πρόσφατα το IELTS, TOEFL ή Proficiency.

Ωστόσο, τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων πανεπιστημίων και προγραμμάτων σπουδών. Οπότε το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με το διεθνές γραφείο του πανεπιστημίου της επιλογής σας ώστε να ενημερωθείτε για τους βαθμούς εισδοχής του πτυχίου σας. Ενώ τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ιρλανδίας έχουν παρόμοιους κανόνες  υποβολής της αίτησης και κριτήρια εισδοχής για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά κάντε κλικ σε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους των πανεπιστημίων.

-Trinity College Dublin

-University College Dublin

-National University of Galway

-University College Cork

-Dublin City University

-University of Limerick

-National University of Maynooth

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Σχολείο-Προπτυχιακά

Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ιρλανδία καλύπτει τις ηλικίες 6-16 χρονών, αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν τη σχολική τους πορεία το Σεπτέμβριο που ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας τους. Τα σχολεία, κυρίως τα καθολικά, χρηματοδοτούνται από το κράτος ή και από την τοπική κοινότητα. Από 4 εώς 12 ετών τα παιδιά φοιτούν σε primary schools, ενώ από τα 12 και μέχρι τα 18 μπαίνουν στο στάδιο της post-primary education, η οποία χωρίζεται σε δύο κύκλους: Junior Cycle (ηλικίες 12-15) και Senior Cycle (ηλικίες 15-18). Μεταξύ των δύο αυτών κύκλων, υπάρχει και μία προαιρετική Transitional Year, όπου οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν τους τομείς που τους ενδιαφέρουν και να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία. Σε αυτό δεν γίνονται οι καθιερωμένες ετήσιες προαγωγικές εξετάσεις.

Στα δύο τελευταία χρόνια του Senior Cycle οι μαθητές μπαίνουν σε προγράμματα που οδηγούν σε απολυτήριες εξετάσεις: Leaving Certificate (εξετάσεις σε ευρύτητα μαθημάτων, από τα οποία ο μαθητής πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε και τα Ιρλανδικά είναι υποχρεωτικά), Leaving Certificate Vocational Program(παρόμοιο με το Leaving Certificate,αλλά με εστίαση σε τεχνολογικά μαθήματα και μαθήματα του επαγγελματικού κλάδου για τον οποίο ενδιαφέρεται ο μαθητής), και Leaving Certificate Applied Program, το οποίο καλύπτει τις ατομικές ανάγκες μαθητών που δεν καλύπτονται από τα άλλα προγράμματα και παρέχει ποικίλα μαθήματα.

Μετά το σχολείο, πολλοί μαθητές επιλέγουν το δρόμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι προπτυχιακοί φοιτητές λέγονται undergraduates και το πτυχίο λέγεται Bachelor’s Degree, το οποίο αποκτάται μετά από τρία χρόνια σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά

Καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιρλανδία ακολουθεί κατά βάση το βρετανικό σύστημα, έχετε υπ’ όψιν ότι όσον αφορά τα μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία γίνεται διάκριση μεταξύ των taught degrees και των research degrees.  taught degrees (π.χ. MA, MSc) προκύπτουν από μεταπτυχιακά προγράμματα διάρκειας 2-4 εξαμήνων (πλήρους φοίτησης) όπου γίνεται παρακολούθηση σεμιναρίων και εκπόνηση εργασιών. Τα research degrees (π.χ. MRes,MPhil) διαρκούν περίπου 4-6 εξάμηνα και δεν περιλαμβάνουν σεμινάρια, αλλά ερευνητικές εργασίες.

Το επόμενο στάδιο είναι το διδακτορικό (PhD doctorate), όπου υπάρχουν πολλά studentships από τα οποία μπορείτε να αποκομίσετε χρήματα αν ακολουθήσετε κάποιες θεματικές, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο της επιλογής σας, ενώ προκηρύσσονται θέσεις με πλήρη υποτροφία. Επειδή, όμως, αυτές οι θέσεις είναι λίγες και ανταγωνιστικές, καλό είναι να ενημερώνεστε τακτικά από το Πανεπιστήμιο όπου σκοπεύετε να πάτε.

Πιο αναλυτικά οι τίτλοι σπουδών που μπορεί να αποκτήσει κάποιος σπουδάζοντας στην Ιρλανδία είναι:

-One Year Certificate διάρκειας ενός χρόνου σπουδών.

-National Certificate, το οποίο αποκτά κάθε φοιτητής με την ολοκλήρωση σπουδών δύο χρόνων.

-National Diploma, οι σπουδές για την απόκτησή του διαρκούν τρία χρόνια ή ένα επιπλέον μετά την απόκτηση του National Certificate.

-Bachelor degree η διάρκεια σπουδών για την απόκτησή του ορίζεται στα 3-4 χρόνια.

-Graduate Diploma η διάρκεια προγράμματος σπουδών του οποίου είναι 1 χρόνος. Ορισμένες φορές αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master degree.

-Master degree το πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση αυτού του τίτλου διαρκεί 1-2 χρόνια. Περιλαμβάνει παρακολούθηση μαθημάτων ή την δημιουργία μιας ερευνητικής εργασίας.

-Doctorate (PhD) το οποίο συνήθως διαρκεί 3 χρόνια όπου ο φοιτητής πραγματοποιεί πρωτότυπη έρευνα σχετικά με το πεδίο βασικών πτυχιακών σπουδών τους.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Διαδικασία αίτησης εγγραφής 

Ενώ η διαδικασία αίτησης για τα Πανεπιστήμια της Ιρλανδίας είναι πιο απλή από αυτήν που αφορά τα αγγλικά Πανεπιστήμια, εν τούτοις είναι καλό να απευθυνθείτε στη σελίδα του Πανεπιστημίου της επιλογής σας, καθώς κάποια από αυτά απαιτούν να γίνει η αίτηση εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου, ενώ σε άλλα κρίνεται απαραίτητο να σταλούν τα δικαιολογητικά μέσω ταχυδρομείου. Για να γίνει η εξέταση της αίτησής σας πρέπει να πληρώσετε ένα application fee, που κυμαίνεται γύρω στα 30€-55€.

Πρώτα από όλα είναι καλό να έχετε βεβαιωθεί για την εθνικότητά σας ως υπήκοος κράτους εντός ή εκτός ΕΕ και να δημιουργήσετε ηλεκτρονικό λογαριασμό στο σύστημα αιτήσεων του Πανεπιστημίου επιλογής σας. Κατ’ εξαίρεση, αν σκοπεύετε να πάρετε μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση ή τη νοσηλευτική και τη μαιευτική, καλύτερα να κάνετε τη διαδικασία μέσα από το Postgraduate Application Centre, το οποίο θα σας φέρει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο.

Τα πιο βασικά έγγραφα που πρέπει να έχετε είναι το αντίγραφο του πτυχίου, η αναλυτική βαθμολογία (όπου πρέπει να φαίνεται ο βαθμός του πτυχίου και να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς») και το πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας. Γενικά υπάρχει ευελιξία ως προς τις προθεσμίες, αλλά είναι καλό να κάνετε την αίτησή σας το νωρίτερο δυνατό επειδή η επεξεργασία της παίρνει αρκετές εβδομάδες. Το σύστημα μέσα από το οποίο κάνετε την αίτηση σας παρέχει τη δυνατότητα να δείτε αν έφτασαν τα δικαιολογητικά σας και την κατάσταση της αίτησής σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:https://www.tcd.ie/courses/postgraduate/how-to-apply/.

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Φοιτητική στέγαση

Τα Πανεπιστήμια περιλαμβάνουν φοιτητικές εστίες. Αν δεν προλάβετε να εξασφαλίσετε δωμάτιο, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ίδιο το Πανεπιστήμιο ώστε να σας βοηθήσει με την αναζήτηση στέγασης. Το κόστος του ενοικίου στις εστίες κυμαίνεται γύρω στα 1000€-5000€/έτος (εξαρτάται από τη διάρκεια της ενοικίασης, η οποία κυμαίνεται από 37-51 εβδομάδες, ενώ το κόστος χαμηλώνει αν είναι πολλά τα υπνοδωμάτια). Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσετε και ένα διόλου ευκαταφρόνητο application fee (μπορεί να ανέρχεται και γύρω στα 250€!). Όσον αφορά τη στέγαση εκτός εστιών, το κόστος του ενοικίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η απόσταση από το κέντρο της πόλης ή η ύπαρξη πολλών υπνοδωματίων.

Περισσότερες ενδεικτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

-http://www.tcd.ie/study/assets/pdf/Trinity_PostGraduateCourses_2015web.pdf

-http://www.studentliving.ul.ie/index.jsp?p=116&n=124

Μεταπτυχιακά στην Ιρλανδία: Δίδακτρα και χρηματοδότηση

Όπως γίνεται φανερό από όσα προαναφέρθηκαν, η ζωή στην Ιρλανδία δεν είναι και ιδιαίτερα φτηνή, κυρίως λόγω των διδάκτρων. Για άλλη μια φορά αποφάσισα να πειραματιστώ, συγκρίνοντας το κόστος ζωής σε δύο πρωτεύουσες: Δουβλίνο vs Αθήνα. Τα συμπεράσματα δικά σας: http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Greece&country2=Ireland&city1=Athens&city2=Dublin. Η πιο ακριβή πόλη στην Ιρλανδία φέρεται να είναι το Limerick.

Αν συμμετέχετε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους μπορείτε να ζητήσετε οικονομική βοήθεια από προγράμματα συμβεβλημένα με το Πανεπιστήμιο της επιλογής σας (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Επίσης υπάρχουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες για φοιτητές από χώρες της ΕΕ εδώ:http://www.research.ie/funding-opportunities. Εν τούτοις, οι περισσότερες υποτροφίες παρέχονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, οπότε είναι καλό να έχετε εναλλακτικές όχι μόνο ως προς τις υποτροφίες, αλλά και τα Πανεπιστήμια καθαυτά.

Εδώ θα βρείτε αναλυτική παρουσίαση των διαθέσιμων υποτροφιών.

Δείτε τον πλήρη οδηγό των αναγνωρισμένων ιρλανδικών πανεπιστημίων: Πανεπιστήμια της Ιρλανδίας που αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ

Κάθε Πανεπιστήμιο έχει ένα Γραφείο Υποδοχής (Accomodation Office) για την εξυπηρέτηση και τη βοήθεια των ξένων φοιτητών. Αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν φοιτητικές εστίες που παρέχουν αρκετές ευκολίες όπως καταστήματα, εστιατόρια, χώρους με αυτόματα πλυντήρια κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για της υπηρεσίες προς τους φοιτητές μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

FETAC: Further Education and Training Awards Council : http://www.inou.ie/training/fetac.html

HETAC: Higher Education Training Awards Council : http://www.qqi.ie/

Department of Education and Science : http://www.education.ie/en/

ACELS: Adivsory Council for English Language Schools : http://www.acels.ie/

CAO: Central Application Office : http://www.cao.ie/

Irish Council for international students : http://www.icosirl.ie/

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://www.greekirishsociety.gr/

http://www.topuniversities.com/where-to-study/europe/ireland/guide#tab=1

http://postgradireland.com/advice-and-funding/funding/funding-postgraduate-study-ireland

Πηγή: citycampus.gr

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.