Μεταπτυχιακά στη Σκωτία: Πλήρης οδηγός

Τρίτη, 14 Ιανουάριος, 2020 | NEAΕκπαίδευσηΕυκαιρίες σταδιοδρομίας στην ΕΕ

Μεταπτυχιακά στη Σκωτία: Πλήρης οδηγός

της Κωνσταντίνας Κουτσαγγέλη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη.

Τα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα της Αγγλίας και της Σκωτίας, αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για σπουδές στο εξωτερικό. Εν τούτοις, τα σχετικά υψηλά δίδακτρα και η χαρακτηριστική απουσία τους από τα προγράμματα Erasmus+ δημιουργούν την ανάγκη ενημέρωσης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν εκεί να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Μεταπτυχιακά στη Σκωτία: Γιατί να σπουδάσω στη Σκωτία;

Το επίπεδο των σπουδών είναι ιδιαίτερα υψηλό, με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου να βρίσκεται στη 20η θέση σύμφωνα με το www.topuniversities.com. Λόγω του μεγάλου ποσοστού νεολαίας (18,5% του πληθυσμού είναι στην ηλικία 16-29 σύμφωνα με την απογραφή του 2011), υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που παρέχουν ευκαιρίες για νέες εμπειρίες. Πολιτιστικά, παρατηρούνται πολλά δρώμενα όλο τον χρόνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες (π.χ. το Edinburgh Festival που διοργανώνεται τον Αύγουστο υπό την αιγίδα του BBC), τα οποία αξιοποιούν την πλούσια ιστορία και την ομορφιά της χώρας. Το χαμηλότερο κόστος διδάκτρων και διαβίωσης συγκριτικά με την Βρετανία, και η πλήρης χρήση της Αγγλικής στα προγράμματα αποτελούν επιπλέον πλεονεκτήματά της.

Μεταπτυχιακά στη Σκωτία: Τα βασικά

Εφόσον είστε υπήκοος κράτους-μέλους της ΕΕ μπορείτε να πάτε στη Σκωτία με την ταυτότητά σας, αρκεί να έχει λατινικούς χαρακτήρες και να έχει εκδοθεί την τελευταία δεκαπενταετία. Αν έχετε διαβατήριο, φροντίστε να το ανανεώσετε εγκαίρως πριν το ταξίδι σας, ενώ δε χρειάζεστε VISA για να σπουδάσετε, αλλά μπορείτε να παραμείνετε στη Σκωτία ελεύθερα για όλη τη διάρκεια των σπουδών σας. Όσο για την πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας, καλό είναι να μην επαφίεστε στο Proficiency που πήρατε στο Λύκειο, καθώς τα Βρετανικά Πανεπιστήμια απαιτούν IELTS 6.0 και πάνω, και η οποία πιστοποίηση να έχει ληφθεί όχι παραπάνω από 2 χρόνια πριν το ξεκίνημα των σπουδών σας. Για περαιτέρω πληροφορίες, καλείστε να συμβουλεύεστε το Πανεπιστήμιο επιλογής σας καθώς τα κριτήρια ποικίλλουν.

Μεταπτυχιακά στη Σκωτία: Γενική εικόνα

Πρώτα από όλα, καλό είναι να επιλέξετε την κατεύθυνση του μεταπτυχιακού σας προγράμματος, καθώς υπάρχουν δύο κατηγορίες: τα Postgraduate Taught Degrees (π. χ. LLM, M. Sc.), τα οποία προσανατολίζονται σε απόκτηση διδακτικής εμπειρίας, και τα Postgraduate Research Degrees (π. χ. M. Phil., Ph. D.), τα οποία αποτελούν πιστοποίηση ερευνητικού έργου. Σύμμαχος στις διδακτορικές σας σπουδές μπορεί να είναι το SAAS (Student Awards Agency Scotland). Εξασφαλίζει φοιτητικά δάνεια ή χρηματοδοτήσεις (οι τελευταίες δεν χρειάζεται να επιστραφούν). Πριν κάνετε την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο της επιλογής σας, φροντίστε να εξασφαλίσετε την χρηματοδότησή σας από το SAAS ή από υποτροφίες, οι οποίες, πολλές φορές, απευθύνονται στη μία ή την άλλη κατεύθυνση (Taught ή Research Degrees).

Δείτε εδώ τη λίστα με τα Πανεπιστήμια Σκωτίας που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ!

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλα Πανεπιστήμια, που δεν αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ. Αν, όμως, ενδιαφέρεστε για αυτά δεν έχετε παρά να κοιτάξετε το Glasgow School of Art (http://www.gsa.ac.uk/ ένα πραγματικά καλλιτεχνικό site), το University of the Highlands and Islands (http://www.uhi.ac.uk/) που βρίσκεται αρκετά μακριά από το σύγχρονο κόσμο, το SRUC (Scotland’s Rural College: http://www.sruc.ac.uk/education) που είναι κατά βάση Γεωργική Σχολή, και το University of West Scotland (http://www.uws.ac.uk/), το πρώτο Πανεπιστήμιο που αναγνωρίστηκε από εταιρίες όπως η Microsoft και η Adobe.

Μεταπτυχιακά στη Σκωτία: Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Για υποτροφίες, bursaries και άλλες χρηματοδοτήσεις μην ξεχάσετε να απευθυνθείτε στο SAAS, καθώς αποτελεί το βασικότερο χρηματοδότη για φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντική πηγή υποτροφιών είναι και το Scottish Funding Council, ενώ στην Ελλάδα παρέχονται υποτροφίες και από το Βρετανικό Συμβούλιο. Φυσικά, μέσα από το “Scholarships” ή “Fees and Funding” στην ιστοσελίδα του εκάστοτε Πανεπιστημίου επιλογής σας, μπορείτε να πληροφορείστε για τις διαθέσιμες υποτροφίες στα παρεχόμενα προγράμματα.

Ευχόμαστε, φυσικά, επιτυχία. Αν γίνετε δεκτός/ή, φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή σας και να κλείσετε δωμάτιο στην εστία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην απογοητευτείτε. Επίσης, να είστε πλήρως επιμελείς στις σπουδές σας και να απολαύσετε την απίστευτη εμπειρία ζωής στη Σκωτία!

 

Πηγή: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.