Μεταπτυχιακά στη Λετονία: Πλήρης οδηγός

 

Στις ακτές της Βαλτικής ανάμεσα στην Εσθονία και τη Λιθουανία, βρίσκεται η Λετονία με πρωτεύουσα τη Ρίγα στην κεντρική βόρεια Ευρώπη. Η Ρίγα, με μεσαιωνική αισθητική, σοβιετικές μνήμες και ευρωπαϊκή προοπτική ψηφίστηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014 καταφέρνοντας να διατηρήσει ακέραια την πολιτιστική και καλλιτεχνική της κληρονομιά και  έτσι από το 1997 το ιστορικό κέντρο της πόλης συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Γιατί να επιλέξει όμως κάποιος τη Λετονία για τις ακαδημαϊκές του σπουδές; Η Λετονία διαθέτει κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά κολέγια  και τα ιδρύματα της παρέχουν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε λογική τιμή. Τα περισσότερα προγράμματα master αν και είναι στα αγγλικά υπάρχει και η δυνατότητα εύρεσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σε ένα μεγάλο εύρος συμπεριλαμβανομένων της λετονικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής και ισπανικής γλώσσας. Οι σπουδές στη Λετονία πέρα από τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρουν αποτελούν και μια εξαιρετική επιλογή λόγω του φιλήσυχου και πράσινου περιβάλλοντος.

Εκπαιδευτικό σύστημα στη Λετονία

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Λετονίας αποτελείται από την προσχολική βασική εκπαίδευση. Η γενική εκπαίδευση στη Λετονία συνολικά διαρκεί 12 χρόνια που αποτελείται από 9 χρόνια υποχρεωτικής στοιχειώδους εκπαίδευσης και 3 έτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τόσο η Δευτεροβάθμια, όσο  και η Τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζονται σε δύο κατευθύνσεις γενικής ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατεύθυνσης.  Το ακαδημαϊκό έτος στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Λετονίας αποτελείται από δύο εξάμηνα. Το πρώτο εξάμηνο (φθινοπωρινό εξάμηνο) ξεκινά συνήθως το Σεπτέμβριο και τελειώνει το Δεκέμβριο. Το δεύτερο εξάμηνο (εαρινό εξάμηνο) ξεκινά το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η εξεταστική περίοδος συνήθως είναι τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο και οι ακριβείς ημερομηνίες εξέτασης καθορίζονται από το κάθε Ίδρυμα ξεχωριστά.

Μεταπτυχιακά στη Λετονία

Όλα τα μεταπτυχιακά στη Λετονία είναι διεθνούς αναγνώρισης. Ενδεικτικά κάποιες τιμές σε κλάδους που επιλέγουν να απορροφηθούν οι διεθνείς φοιτητές.

-Ιατρικές σπουδές: 7.000 – 15.000 ευρώ

-Επιχειρηματικών σπουδών και Επιστημών Διοίκησης: 2.000 – 6.000 ευρώ

-Μηχανικής και Τεχνολογίας: 2.200 – 4.000 ευρώ

-Μαθηματικών και Πληροφορικής: 1.500 – 4.000 ευρώ

Τα δίδακτρα εξαρτώνται από το ίδρυμα και το πρόγραμμα σπουδών, αλλά τα περισσότερα από τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λετονία έχουν συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσιτά δίδακτρα.

Επιπλέον, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν υπογράψει μια συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιστήμης με τη Λετονία και οι σπουδαστές που προέρχονται από αυτήν μπορούν να διεκδικήσουν κρατικές  υποτροφίες. Υποτροφίες μπορούν να διεκδικήσουν και οι σπουδαστές μέσω της καλής επίδοσης από τα επιμέρους ιδρύματα της Λετονίας και τμήματα  από τα οποία παρέχεται αυτή η ευκαιρία. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Erasmus+ (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα για να δείτε αναλυτικότερα τα ποσά)

Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της Λετονίας

Η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της Λετονίας αποτελείται από 4 βασικά βήματα.

Το πρώτο βήμα είναι η υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για την παρακολούθηση ενός προγράμματος. Mε την αίτηση ενδιαφέροντος θα πρέπει να συμπεριληφθούν και κάποια επιστημονικά άρθρα, τα οποία θα εξετασθούν από το Ίδρυμα.

Το δεύτερο βήμα είναι ο σπουδαστής να περάσει μια σειρά εξετάσεων που ορίζει κάθε φορά το Ίδρυμα, καθώς επίσης ο σπουδαστής συνήθως περνάει και από μια συνέντευξη μέσω Skype. Τέλος, για την ολοκλήρωση του δεύτερου βήματος πρέπει να πιστοποιηθεί η γνώση της Αγγλικής γλώσσας IELTS 6.0, TOEFL 500, IBT 90.

Στην περίπτωση που ο σπουδαστής γίνει αποδεκτός ακολουθεί το τρίτο βήμα, όπου το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα θα αποστείλει έγγραφο συμφωνίας με τον σπουδαστή. Μερικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αυτό το βήμα ζητούν προκαταβολικά την καταβολή των διδάκτρων του πρώτου έτους. Ο σπουδαστής θα ενημερωθεί λεπτομερώς από το εκπαιδευτικό του ίδρυμα σχετικά με τη διαδικασία για την άδεια διαμονής.

Στο τέταρτο και τελευταίο βήμα ο σπουδαστής θα αποκτήσει ένα μοναδικό αριθμό άδειας διαμονής στη Λετονία, εφόσον προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην πρεσβεία της Λετονίας στην χώρα του.

Κόστος διαβίωσης

Το κόστος διαβίωσης στη Λετονία σε σχέση με άλλες χώρες είναι πολύ προσιτό, αν και εξαρτάται βέβαια και από την περιοχή όπου θα επιλέξει κάποιος να ζήσει. Ενδεικτικά το μέσο κόστος ζωής ανά μήνα:

-Κοιτώνες / Student Hostel: 50-120 ευρώ

-Ενοικίαση διαμερίσματος: 90-350 ευρώ

-Διαμέρισμα ενοικίαση(συγκατοίκηση): 55-200

-Μερικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν δικούς τους κοιτώνες ή παρέχουν βοήθεια με την αναζήτηση στέγης.

-Τρόφιμα: 120-250 ευρώ

-Μετακίνηση: Ταξί (από το κέντρο της πόλης στα προάστια): 7-15 ευρώ, εισιτήρια δημόσιων συγκοινωνιών για τους  φοιτητές 14-16 ευρώ ανά μήνα (τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία), δημόσιες συγκοινωνίες εισιτήριο μονής διαδρομής: 0,60- 2,00 ευρώ

-Ελεύθερος χρόνος, προσωπικές ανάγκες: περίπου 100 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες

-Εισιτήριο για τον κινηματογράφο: 5-10 ευρώ

-Κόστος για διάφορα events όπως συναυλίες, όπερα, θέατρο κτλ: 5-40 ευρώ

Οι μέσες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης στη Λετονία είναι μεταξύ 450 και 700 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος και τις προσωπικές ανάγκες. Παρόλα αυτά θεωρείται ένα ικανοποιητικό ποσό για να καλυφθούν τα απαραίτητα έξοδα.

Ιατρική Περίθαλψη

Τα άτομα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν άδεια διαμονής στη Λετονία έχουν το δικαίωμα στις ίδιες ιατρικές παροχές ως κάτοικοι της Λετονίας, όταν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την κάρτα Ευρωπαϊκής Ιατρικής Μέριμνας (EHIC).

Τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια στη Λετονία

Πανεπιστήμιο της Λετονίας

Ιδρύθηκε το 1919 και αριθμεί περίπου 15.000 φοιτητές. Είναι από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των χωρών της Βαλτικής. Το πανεπιστήμιο προσφέρει μια σειρά από διεθνή προγράμματα που διδάσκονται είτε εν μέρει ή πλήρως στην αγγλική γλώσσα, μερικά από αυτά είναι, Αγγλική και Γερμανική Φιλολογία, Ευρωπαϊκές Σπουδές, Οπτομετρία καθώς και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του πανεπιστημίου.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (Ρίγα)

Το παλαιότερο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο των κρατών της Βαλτικής που χρονολογείται από το 1862. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο αριθμό ερευνών και project που πραγματοποιούνται στη Λετονία ενισχύοντας την οικονομία της. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του πανεπιστημίου.

Πανεπιστήμιο Stradins (Ρίγα)

Το Πανεπιστήμιο Stradins ιδρύθηκε το 1950 και αριθμεί 7.875 φοιτητές εκ των οποίων οι 1.775 προέρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 50 διαφορετικές χώρες. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο από τις απαρχές της λειτουργίας του φημίζεται για τις σχολές στον κλάδο της υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται οι σπουδές σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια της Λετονίας και σε συγκεκριμένους τομείς ενίοτε, σύμφωνα με τη συνεχώς ανανεωμένη λίστα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης). Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίζονται τα εξής ανώτατα ιδρύματα που θα τα βρείτε στη λίστα στο ακόλουθο αρχείο.

Όπως παρατηρεί κανείς από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π αναγνωρίζονται οι σπουδές σε Ιδρύματα μόνο της Ρίγα. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε άλλες δύο μικρότερες πληθυσμιακά πόλεις της Λετονίας που είναι εξίσου όμορφες. Το Ντάουγκαβπιλς είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη στη Λετονία. Η πόλη περιβάλλεται από πολλές λίμνες και φυσικά πάρκα. Επίσης βρίσκεται  νότιο-ανατολικά από την πρωτεύουσα της Λετονίας,  στις όχθες του ποταμού Ντάουγκαβα έχοντας μια ευνοϊκή γεωγραφική θέση. Τέλος, η Λιεπάγια είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό μουσικό όργανο στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι σπουδές στη Λετονία αποτελούν ένα εφόδιο με πολλές προοπτικές, καθώς οι διεθνείς απόφοιτοι προσπαθούν μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη βοήθεια των Πανεπιστημιακών ομάδων να απορροφηθούν στον εργασιακό κύκλο της Λετονίας, όσο και των γειτονικών χωρών της Βαλτικής.

Πηγή: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.