Μελέτη της Επιτροπής σχετικά με τις επιπτώσεις των μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών στον γεωργικό τομέα
Οι σωρευτικές επιπτώσεις των 12 μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής μεταξύ της ΕΕ και των εμπορικών εταίρων της, είναι πιθανό να παράγουν σημαντικά κέρδη για ορισμένους τομείς, αλλά να αφήσουν άλλους σε ευάλωτη θέση, όπως έχει δείξει μία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στα Αγγλικά μόνο).
Τα σημαντικά οφέλη αναμένονται για τους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και χοιρινού κρέατος της ΕΕ, δύο τομείς που έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια και που τώρα δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
Από την άλλη πλευρά, η μελέτη δείχνει ως ευάλωτους τομείς του βόειου κρέατος και του ρυζιού, τόσο από την άποψη των συνεπειών στις συναλλαγές όσο και στην μείωση των τιμών παραγωγής. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών των διαθέσιμων μεθοδολογιών, η έκθεση δεν μπόρεσε να παρέχει λεπτομερείς αναλύσεις για ορισμένα γεωργικά προϊόντων – όπως για φρούτα και λαχανικά, για το κρασί, το ελαιόλαδο και για τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικότερα – ή αν μία βελτιωμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων θα οδηγούσε σε κέρδη. Η μελέτη συνοδεύεται από δελτίο σε 23 γλώσσες της ΕΕ.