Μαθαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πλήρης Οδηγός για το σπίτι! (Europe Day Edition)

Παρασκευή, 8 Μάιος, 2020 | Eκδηλώσεις του Europe Direct ELIAMEPNEA

Κατά την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή αυτή τη τόσο σημαντική ημέρα, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) ετοίμασε αυτή την ειδική έκδοση του οδηγού «Μαθαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πλήρης Οδηγός για το σπίτι!» για να γιορτάσουμε μαζί όλα όσα μας κάνουν Ευρωπαίους/ες πολίτες!

 

Για παιδιά από 6 έως…106!

Γωνιά Μάθησης

Η Γωνιά Μάθησης είναι μια διαδραστική ιστοσελίδα, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκεντρώσει όλο το υλικό που έχουν δημιουργήσει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να προμηθεύσει τόσο τους εκπαιδευτικούς, τόσο και τους/τις μαθητές/τριες με τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτή τους προσφέρει.

Εδώ θα βρείτε παιχνίδια, διαγωνισμούς και βιβλία δραστηριοτήτων για να ανακαλύψετε με τα παιδιά σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθετε περισσότερα για τις σπουδές ή τον εθελοντισμό στο εξωτερικό. Αν είστε εκπαιδευτικός, θα βρείτε διδακτικό υλικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες και θα ανακαλύψετε ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς σε όλη την ΕΕ.

 

-Επιτραπέζιο Παιχνίδι – Καλές συνήθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον!

Μαθαίνουμε καλές συνήθειες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και περνάμε καλά! Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παιχνίδι;

1) Εκτυπώνουμε το συνημμένο αρχείο σε Α3

2) Χρησιμοποιούμε πιόνια και ζάρια από παλιά παιχνίδια

3) Μαθαίνουμε καλές συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος!

Καλή διασκέδαση!

 

Ευρωπαϊκά παραμύθια

Bits of common European roots

Το βιβλίο «Bits of common European roots» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης μιας συλλογής λαϊκών παραμυθιών από τα είκοσι επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει είκοσι οκτώ παρακλάδια από τις παλιές ρίζες του κοινού παρελθόντος της ηπείρου μας, στην οποία ζούσαν γίγαντες, δράκοι, νεράιδες, νάνοι και άλλα όντα από το μακρινό παρελθόν. Η λαϊκή μνήμη κατέγραψε επίσης ιστορικά γεγονότα του ευρωπαϊκού παρελθόντος, τα οποία είναι ποτισμένα με λαϊκά χρώματα και διηγούνται ιστορίες για τη μάχη μεταξύ του καλού και κακού. Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τα έθνη της Ευρώπης να γνωριστούν μεταξύ τους, να γνωρίζουν τις διαφορές τους και ταυτόχρονα να αισθανθούν ότι κατέχουν κοινές αξίες και μια κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά. Το παρελθόν της Ευρώπης έχει καταστραφεί από αμέτρητους πολέμους, γι ‘αυτό και η σημερινή Ευρώπη πρέπει να φέρει ένα καλύτερο μέλλον. Η κατανόηση και ο σεβασμός του άλλου είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο φωτεινός στόχος!

 

-Τα Αστέρια της Ευρώπης

Η μικρή Ευρώπη είχε μια και μόνο επιθυμία: να ταξιδέψει και να γνωρίσει όσο περισσότερες χώρες μπορούσε. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το «Μια παρέα με καρδιά», το πρώτο παραμύθι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το οποίο επανεκδόθηκε τρεις φορές, οι μικροί μας φίλοι έχουν τώρα την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον κόσμο της Ευρώπης μέσα από το νέο παραμύθι «Τα αστέρια της Ευρώπης»!

 

 Μια παρέα με Καρδιά!

Το βιβλίο «Μια παρέα με…. καρδιά» είναι ένα παιδικό εικονογραφημένο παραμύθι της Λήδας Βαρβαρούση που έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, σεβασμού της διαφορετικότητας και προώθησης ίσων ευκαιριών για όλους, ώστε να εξοικειωθούν με τις αξίες του πολύ-πολιτισμικού περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Χρωματίζω την Ευρώπη

Πώς εξηγείτε την Ευρώπη σε νέα παιδιά; Αυτό το εκπαιδευτικό τετράδιο ζωγραφικής θα μπορούσε να είναι μια αρχή. Χρωμάτισε τις σημαίες των χωρών της ΕΕ (με υποδείγματα), γράψε τα ονόματά τους και βάλε τις πάνω στο χάρτη της Ευρώπης. Τόσο για το σπίτι όσο και για το σχολείο.

 

Τέχνες και Γράμματα

Europeana.eu

Η Europeana.eu είναι μια δικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει ψηφιοποιημένες συλλογές μουσείων. Περισσότερα από 3.000 ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη συνέβαλαν στην Europeana, συμπεριλαμβανομένου του Rijksmuseum, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και του Λούβρου.

Τα αρχεία πάνω από 10 εκατομμύρια πολιτιστικά και επιστημονικά αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατφόρμα της Europeana και παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους που αφορούν τους σύγχρονους χρήστες, όπως τα smartphones ή τα API.

 

Ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης

Η UNESCO με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησαν αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και να γίνει προσιτή σε όλους τους ταξιδιώτες!

Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα της UNESCO, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Κληρονομία και συνδυάζει την γνώση με τα ταξίδια. Ουσιαστικά, μας ξεναγεί στα πιο μοναδικά και αυθεντικά μνημεία, τα οποία έχουν προτείνει ειδικοί αναλυτές και ντόπιοι πληθυσμοί, ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει το National Geographic.

 

Κινηματογράφος

-Ταινίες μικρού μήκους «EU and Me»

Η ΕΕ δίνει την ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους σχετικά με το #EUandME. Πέντε νικητές θα λάβουν επιχορήγηση 7.500 € ο καθένας, καθώς και καθοδήγηση από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο σκηνοθέτη, ο οποίος θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τις νικήτριες ταινίες μικρού μήκους για τα έτη 2018 και 2019, με ελληνικούς υπότιτλους.

 

#strongertogenther – Today more than ever!

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη.» Robert Schuman.

Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που ο Robert Schuman διατύπωσε τη διακήρυξη της ένωσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Η κρίση του κορονοιού μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας και από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Αλλά, σήμερα, την Ημέρα της Ευρώπης, ας γίνει αυτό το βίντεο αφορμή να θυμηθούμε ότι είμαστε πάντα κοντά σας για όποια απορία έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένοι, μα διαφορετικοί και πάντα αλληλέγγυοι!

 

Μουσική

Αριστουργήματα της Ευρωπαϊκής μουσικής

Το Κέντρο μας ετοίμασε μια λίστα με τα πιο όμορφα κομμάτια της Ευρωπαϊκής μουσικής. Ξεκινάμε ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και στη φαντασία από το 1600 έως και σήμερα σε όλη την Ευρώπη!

 

Ευρωπαϊκή…επιμόρφωση:

Webinar από επίσημα Ευρωπαϊκά όργανα:

Δείτε τις ευκαιρίες για επιμόρφωση που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα σεμινάρια έχουν καταγραφεί σε βίντεο, ενώ προσφέρονται και οι διαφάνειες και άλλο υποστηρικτικό υλικό μελέτης:

Webinar με θέμα τον Τουρισμό

-Webinar με θέμα την προώθηση των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ

Webinar με θέμα τη προώθηση αγροτικών προϊόντων

 

School Education Gateway

Το School Education Gateway, το οποίο εμφανίζεται σε 23 Ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι ένα ενιαίο σημείο εισόδου για εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων, φορείς χάραξης πολιτικών, εμπειρογνώμονες και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Γίνετε μέλος σήμερα για να είσαστε πάντα ενήμεροι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πολιτική και δράση για τα σχολεία!

Σε αυτή τη πλατφόρμα θα βρείτε διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με εκπαιδευτικές μεθόδους που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς στο λειτούργημά τους!

 

SALTO-YOUTH

Ανακαλύψτε έναν διαδικτυακό κατάλογο εργαλείων κατάρτισης που προωθούν και στηρίζουν την εργασία των νέων. Πιο συγκεκριμένα, εδώ θα βρείτε την εργαλειοθήκη για εκπαιδευτές και εργαζομένους στον τομέα της νεολαίας!

 

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκπαίδευση ενηλίκων στην Ευρώπη (EPALE)

Ανακαλύψτε μια ανοικτή, πολύγλωσση διαδικτυακή κοινότητα που συνδέει επαγγελματίες της εκπαίδευσης ενηλίκων σε όλη την Ευρώπη με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της ποικιλίας των ευκαιριών εκπαίδευσης ενηλίκων.

 

Coursera

Coursera είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία προσφέρει μια ευρεία σειρά από μαθήματα εξ αποστάσεως, σεμινάρια και workshops. Εδώ θα βρείτε σεμινάρια σχετικά με Ευρωπαϊκά θέματα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Πανεπιστήμιο Science Po της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας κ.α.

 

Διαγωνισμοί και βραβεία

Ευκαιρία να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να ξεφύγουμε από τα στενά όρια του σπιτιού μας, δηλώνοντας συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό ζωγραφικής, συγγραφής κειμένου ή φωτογραφίας!

 

Διαδικτυακός Διάλογος Πολιτών: Θα αντέξει η Ευρώπη και σε αυτήν την κρίση;

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο ΕΛΙΑΜΕΠ, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, διοργανώνουν διαδικτυακό Διάλογο Πολιτών του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, με τον Καθηγητή Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα:

«Θα αντέξει η Ευρώπη και σε αυτήν την κρίση;»

 Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Ο Διάλογος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου 2020 και ώρα 17:00-18:30 και θα μεταδίδεται ζωντανά στους επίσημους λογαριασμούς της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα στο Facebook και στο Twitter.

Mπορείτε να στέλνετε τα ερωτήματά σας προς τους ομιλητές πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο [email protected]

 

Διαγωνισμός φωτογραφίας Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ 2020: «Μένουμε Σπίτι, Μαθαίνουμε την Ευρώπη!»

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), αφιερώνει το φετινό διαγωνισμό φωτογραφίας σε όλους και όλες που μένουμε σπίτι και προστατεύουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, με θέμα:

«Μένουμε Σπίτι, Μαθαίνουμε την Ευρώπη!».

Στόχος του φωτογραφικού διαγωνισμού «Μένουμε Σπίτι, Μαθαίνουμε την Ευρώπη!» είναι  oι φωτογραφίες να αποτυπώνουν τις δραστηριότητες που κάνετε για να γνωρίσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση από το σπίτι, χρησιμοποιώντας τις ευκαιρίες που σας παρέχουμε στον οδηγό «Μαθαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πλήρης Οδηγός για το σπίτι!».

*Προθεσμία υποβολής φωτογραφιών: 15 Μαΐου

*Περίοδος ψηφοφορίας: 16 Μαΐου – 24 Μαΐου

*Ανακοίνωση νικητή/ριας: 25 Μαΐου

 

-Νεανικός λογοτεχνικός διαγωνισμός «A sea of Words 2020»

Για μια ακόμη χρονιά το ΙΕΜed και το Ίδρυμα Anna Lindh διοργανώνουν τον λογοτεχνικό διαγωνισμό νεολαίας «A sea of Words 2020″.

Η έκδοση αυτή έχει στόχο να προβάλει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι (18-30 ετών), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξηγήσουν τις δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο και την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούν να υποβάλουν τα διηγήματά τους (έως 2500 λέξεις) στα αγγλικά, γαλλικά, αραβικά ή σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες των χωρών του EuroMed.

Λήξη προθεσμίας: 17 Μαΐου 2020.

 

 

Μαθαίνω για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί δημιουργήθηκε; Για ποιες πολιτικές αποφασίζει; Ποια είναι τα δικαιώματα μου ως Ευρωπαίος/α πολίτης;

Όλες τις απαντήσεις για τις απορίες που έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τις λύσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Ημέρα της Ευρώπης

Κατά την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Μάθετε για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον παραπάνω σύνδεσμο.

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και ανανεώνεται καθημερινά με νέα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

 

Αντιμετώπιση του κοροναϊού

Εδώ θα βρείτε όλες τις νεότερες ειδήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με το έργο του Κοινοβουλίου. Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις, παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις των Ευρωβουλευτών και ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ

Ενημερωθείτε για όλες τις αποφάσεις των δύο αυτών σημαντικών οργάνων, καθώς και για τις πολιτικές, για τις οποίες αποφασίζουν.

 

Η Ευρώπη σου

Μάθετε με απλό και κατανοητό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας ως Ευρωπαίοι/ες πολίτες.

 

Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες, σύντομα παραδείγματα του πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή μας η ΕΕ. Ο χρήστης μπορεί να βρει εύκολα συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή του, το επάγγελμά του ή ακόμα το χόμπι του.

 

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο προηγμένο παράδειγμα περιφερειακής ολοκλήρωσης στον κόσμο, αλλά έχει να αντιμετωπίζει σοβαρά ερωτήματα στο μέλλον. Κάντε το κουίζ της Αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations και δείτε πόσα γνωρίζετε σήμερα για την ΕΕ.

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού:

Αντιμετώπιση του κοροναϊού – πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η απάντηση της ΕΕ στο ξέσπασμα του κορονοϊού – ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

-Έξαρση της νόσου COVID-19 και η αντίδραση της ΕΕ – ενημέρωση από το Συμβούλιο της ΕΕ

ΕΛΙΑΜΕΠ – Παρατηρητήριο Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας : Εβδομαδιαίο Δελτίο οικονομικών επιπτώσεων

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.