Μάχη κατά των παράνομων ναρκωτικών: Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2022

Τετάρτη, 15 Ιούνιος, 2022 | NEA

Στις 14 Ιουνίου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ.ΊλβαΓιούανσον συμμετέχει στην παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2022, η οποία δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν, μαζί με την Επίτροπο, ο κ. Alexis Goosdeel, διευθυντής του οργανισμού και ο κ. Franz Pietsch, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του. Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2022 περιγράφει τις τάσεις και τις εξελίξεις στην προμήθεια και τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και την πολιτική για τα ναρκωτικά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαθεσιμότητα και η χρήση ναρκωτικών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ.Η κάνναβη  παραμένει η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο, ενώ αυξάνεται στην Ευρώπη η παραγωγή άλλων συνθετικών ναρκωτικών. Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η χρήση ναρκωτικών συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα πιεστικών ζητημάτων υγείας και κοινωνικών ζητημάτων, όπως τα προβλήματα ψυχικής υγείας και ο αυτοτραυματισμός, η έλλειψη στέγης και η νεανική εγκληματικότητα.

Παράλληλα, καθώς το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης γιορτάζει την 25η επέτειό του, θα δημοσιευθεί και μια έκθεση σχετικά με τα επιτεύγματά του. Προκειμένου το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τα άλλα εγκλήματα να μην προσφέρουν κέρδη, η Επιτροπή πρότεινε στις 25 Μαΐου 2022 νέους κανόνες για την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Η πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων των εθνικών αρχών να εντοπίζουν, να δεσμεύουν, να διαχειρίζονται και να δημεύουν παράνομα κέρδη, διασφαλίζοντας ότι τα εν λόγω κέρδη δεν επανεπενδύονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι το οργανωμένο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά είναι η πιο επικερδής μορφή εγκλήματος, η πρόταση θα στερήσει από τους εγκληματίες τη μεγαλύτερη πηγή του εισοδήματός τους. Η διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης ξεκίνησε σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ. Η έκθεση και το πλήρες δελτίο Τύπου του Οργανισμού της ΕΕ κατά των Ναρκωτικών θα δημοσιευτούν εδώ.

 

Πηγή και Φωτογραφία: greece.representation.ec.europa.eu

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.