Κριμαία και Σεβαστούπολη: Παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά ένα έτος λόγω της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία

Τρίτη, 21 Ιούνιος, 2022 | NEA

photo by Karollyne HubertΤο Συμβούλιο αποφάσισε στις 20 Ιουνίου να ανανεώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, έως τις 23 Ιουνίου 2023.

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα εισήχθησαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014 και περιλαμβάνουν απαγορεύσεις όσον αφορά τις εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων που προέρχονται από τις παρανόμως προσαρτηθείσες Κριμαία και Σεβαστούπολη, καθώς και τις επενδύσειςσε υποδομές ή χρηματοοικονομικά προϊόντα και τις τουριστικές υπηρεσίες από τις παρανόμως προσαρτηθείσες Κριμαία και Σεβαστούπολη. Επιπλέον, οι εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών σε εταιρείες της Κριμαίας ή για χρήση στην παρανόμως προσαρτηθείσα Κριμαία στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας ή για την αναζήτηση, την εξερεύνηση και την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων υπόκεινται επίσης σε περιορισμούς της ΕΕ.

Στη δήλωσή του εξ ονόματος της ΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου 2022, οκτώ χρόνια μετά τη βίαιη, παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και είναι προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της πολιτικής της περί μη αναγνώρισης.

Η ΕΕ εξακολουθεί να καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με τον οποίο η Ρωσία παραβίασε για άλλη μια φορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καλεί μετ’ επιτάσεως τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις τυφλές επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και να αποσύρει αμέσως και χωρίς όρους όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αταλάντευτη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το φυσικό της δικαίωμα για νόμιμη άμυνα κατά της επίθεσης της Ρωσίας και να οικοδομήσει ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ευήμερο μέλλον. Παραμένει επίσης σταθερή στη δέσμευσή της να συνεχίσει να ενισχύει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της.

-Ουκρανία: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης (δελτίο Τύπου, 25 Φεβρουαρίου 2022)

-Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας (από το 2014) (γενικές πληροφορίες)

-Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία (ΕΥΕΔ)

-Επισκεφθείτε τη σελίδα της συνεδρίασης

Φωτογραφία: Karollyne Hubert on Unsplash
                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.