Κοινωνική προστασία και ΕΕ

Δευτέρα, 19 Νοέμβριος, 2018 | Πολυμέσα

Απομαγνητοφώνηση:

Η Ευρώπη πρωτοστατεί παγκοσμίως στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας. Η ΕΕ έχει θέσει τα παγκόσμια πρότυπα για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την ευημερία, τη συνοχή της οικογένειας και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο τρόπος λειτουργίας των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας επαφίεται στα μεμονωμένα κράτη μέλη, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά υψηλότερα πρότυπα. Ένα παράδειγμα αποτελεί το πακέτο για τις οικογένειας. Ζητούμε οδηγία για άδεια πατρότητας, λέμε πως είναι απαραίτητη και επείγουσα, ζητούμε από τα κράτη μέλη να επεκτείνουν την περίοδο της γονικής άδειας. Αυτό που πραγματικά διαχωρίζει τις χώρες της ΕΕ από τις χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ είναι ο επιπλέον χρόνος που προσφέρεται στους εργαζόμενους γονείς: τουλάχιστον 4 μήνες γονικής άδειας κατά τα 8 πρώτα έτη ζωής του παιδιού. Ο Dario ζει στην Ιταλία και εργάζεται στον τομέα δημόσιας διοίκησης της Ρώμης. Μπορεί να πάρει 30 ημέρες γονικής άδειας, κατανεμημένη σε μεγαλύτερη περίοδο. Αποφασίσαμε να γίνουμε γονείς από κοινού και, συνεπώς, η ανατροφή των παιδιών είναι επίσης μια ευκαιρία για να κάνουμε κάτι μαζί. Μου δίνεται η ευκαιρία να αφιερώσω ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου στα παιδιά, όχι μόνο το σαββατοκύριακο για παράδειγμα. Η σχέση μου μαζί τους εξακολουθεί να είναι αρκετά σταθερή, όχι απλά «Θα τα πούμε το πρωί, θα τα πούμε το βράδυ».

Ωστόσο, μόνο το 10% των πατεράδων στην ΕΕ παίρνει γονική άδεια. Πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν μέρος του μισθού τους ή την ίδια τη δουλειά τους και ορισμένοι προτιμούν να αφήνουν τη γονική φροντίδα στις μητέρες. Προτείνουμε η γονική άδεια να μην είναι μεταβιβάσιμη ή τουλάχιστον να είναι μεταβιβάσιμη, στο μέτρο του δυνατού, μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν ενισχύει παραδοσιακούς ρόλους. Η προώθηση της κοινωνικής ευημερίας και ο σεβασμός της ισότητας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες φυλάσσονται ως θεμελιώδεις αξίες στην ΕΕ, και το Κοινοβούλιο προειδοποιεί για τυχόν αντιστροφή της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί. Η μισθολογική διαφορά είναι 16,2%, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2012. Έχουμε κάνει ελάχιστη πρόοδο. Η Εσθονία έχει την υψηλότερη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, 10% πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Αλλά η κατάσταση βελτιώθηκε μετά την ένταξη στην ΕΕ. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι σίγουρα σημαντικό, για τον λόγο αυτό το 2004 η Εσθονία υιοθέτησε τη νομοθεσία για την ισότητα των φύλων. Πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ, το 48% είναι μόνοι γονείς όπως η Triin. Εργάζεται ως βοηθός στον τομέα της υγείας όπου η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ υψηλή στην Εσθονία. Η διαχείριση των εξόδων αποτελεί τη βασική δυσκολία αυτήν τη στιγμή: έξοδα για ρούχα, παπούτσια, τα πάντα, τόσο για εμένα όσο και για τα παιδιά. Αν υποθέσουμε ότι πρέπει να επισκεφτώ έναν οδοντίατρο, δεν το αντέχω οικονομικά. Τα αναπάντεχα έξοδα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου. Όπως σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται κυρίως στον διαχωρισμό της αγοράς εργασίας σε θέσεις εργασίας που παραδοσιακά καλύπτονται από άνδρες ή γυναίκες. Η επίτευξη ίσης αμοιβής για ίση εργασία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χειραφέτηση των γυναικών και η έλλειψη προόδου είναι ειλικρινά απογοητευτική.

Η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι πρόκληση σε κάθε είδος εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο εργάζεται για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση της φτώχειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βγάλει από τη φτώχεια τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2020. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο Βέλγιο, αυτό το Ταμείο χρηματοδοτεί τη διανομή περίπου 7.000 τόνων διαφόρων προϊόντων σε σχεδόν 150.000 ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας. Δύο φορές την εβδομάδα, ο Jean Charles έρχεται σε αυτήν την τράπεζα τροφίμων στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει συστατικά που θα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα σε ένα φιλανθρωπικό εστιατόριο, το Nativitas, στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ των ηλικιωμένων που είναι μαζί μας, υπάρχουν ορισμένοι με σχεδόν καθόλου σύνταξη, με μια πολύ μικρή σύνταξη επιζώντων, οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Στο Βέλγιο, όπως σε πολλές άλλες χώρες, το 16% του πληθυσμού των ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Με τη μικρή μου σύνταξη, δεν αντέχω οικονομικά να νοικιάσω ένα διαμέρισμα. Η σύνταξή μου πρέπει να καλύπτει το ενοίκιο και τα έξοδά μου, και πρέπει να φάω. Ευτυχώς, μπορώ να τρώω στο Nativitas για πολύ λιγότερα. Η βελτίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην καθημερινή ζωή βρίσκεται στην καρδιά της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η δέσμευση για την επίτευξη καλύτερων κοινωνικών προτύπων για τον αιώνα μας.

 

Πηγή: europarl.europa

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.