Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ): Η ΕΕ ενισχύει τις μη στρατιωτικές αποστολές της για την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο

Δευτέρα, 29 Μάιος, 2023 | NEA

Tο Συμβούλιο και τα κράτη μέλη του ενέκριναν νέο σύμφωνο μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ, βασικό παραδοτέο της στρατηγικής πυξίδας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Το σύμφωνο αποσκοπεί στην ενίσχυση της μη στρατιωτικής πλευράς της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, του αντικτύπου, της ευελιξίας και της στιβαρότητας των μη στρατιωτικών αποστολών. Θα επιστρέψει στις αποστολές να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις σημερινές, αναδυόμενες και μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Χάρη στο σύμφωνο, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη με τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την πολιτική προβολή της μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ, μεταξύ άλλων με ετήσιες συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο, καθώς και την κατανόηση της συμβολής της στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, των τοπικών κοινοτήτων και των εταίρων της ΕΕ.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να είναι έτοιμη να αποστέλλει 200 μη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες εντός 30 ημερών, όταν χρειάζεται, μεταξύ άλλων σε σύνθετα περιβάλλοντα.

Το νέο σύμφωνο περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενισχυμένου στρατηγείου για μη στρατιωτικές αποστολές, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρατών υποδοχής και των αποστολών, την ενίσχυση των συνεργειών με άλλα μέσα της ΕΕ στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης έναντι των συγκρούσεων και κρίσεων και την προώθηση του συντονισμού και της συνεργασίας με τη ΔΕΥ και άλλους σχετικούς φορείς και εταίρους της ΕΕ, και την περαιτέρω επένδυση στις αναγκαίες δυνατότητες, με στόχο την απόσπαση προσωπικού σε ποσοστό 100 % με συμμετοχή γυναικών κατά τουλάχιστον 40 %.

Θα θεσπιστεί διαδικασία ανάπτυξης μη στρατιωτικών δυνατοτήτων για την αξιολόγηση των αναγκών σε δυνατότητες, την ανάπτυξη απαιτήσεων, τη διενέργεια ανάλυσης ελλείψεων και την περιοδική επανεξέταση της προόδου που έχει σημειωθεί σύμφωνα με το νέο σύμφωνο μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ. Η πρώτη ετήσια διάσκεψη αναθεώρησης του νέου συμφώνου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η ΕΕ διεξάγει επί του παρόντος 12 μη στρατιωτικές αποστολές σε 3 ηπείρους:

-συμβουλευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράκ (EUAM Iraq)

-αποστολή συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (EUBAM Libya)

-αποστολή συνοριακής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σημείο διέλευσης της Ράφα (EUBAM Rafah)

-αστυνομική αποστολή και αποστολή για την επιβολή του κράτους δικαίου για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (EUPOL COPPS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-συμβουλευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUAM RCA)

-αποστολή οικοδόμησης ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι (EUCAP Sahel Mali)

-αποστολή οικοδόμησης ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Νϊγηρα (EUCAP Sahel Niger)

-αποστολή οικοδόμησης ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σομαλία (EUCAP Sahel Somalia)

-αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο (EULEX)

-αποστολή επιτήρησης της ΕΕ στη Γεωργία (EUMM Georgia)

-συμβουλευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία (EUAM Ukraine) και

-αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία (EUM Armenia), η οποία συστάθηκε πρόσφατα

Πηγήconsilium.europa.eu
Εικόνα:ALEXANDRE LALLEMAND on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.