Κοινή δήλωση μετά την τριμερή κοινωνική σύνοδο κορυφής

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος, 2018 | NEA

Κοινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ, του καγκελαρίου της Αυστρίας κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, του προέδρου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BusinessEurope) κ. Πιέρ Γκατάζ και του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC) κ. Λούκα Βιζεντίνι.

Το κυριότερο θέμα της τριμερούς κοινωνικής συνόδου κορυφής ήταν «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι συζητήσεις στράφηκαν γύρω από τρία επιμέρους θέματα:

-την ψηφιακή επανάσταση και τις δυνατότητες που προσφέρει για τις αγορές εργασίας και την οικονομία

-την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων: πεπραγμένα και μελλοντικές ενέργειες

-το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, συμπεριλαμβανομένων των InvestEU, του ΕΚΤ+ και της εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: «Πάνω από 12 εκατ. νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από το 2014, οι επενδύσεις ενισχύονται και η οικονομία αναπτύσσεται. Έναν χρόνο μετά τη διακήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ, ήρθε η στιγμή να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο για σημαντικές προτεραιότητες όπως είναι η εξισορρόπηση επαγγελματικής-προσωπικής ζωής, οι προβλέψιμες και διαφανείς συνθήκες εργασίας, η πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, ο συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας. Έχω εμπιστοσύνη στην αυστριακή προεδρία ότι θα λειτουργήσει ως γεφυροποιός και θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης —μιας Ευρώπης που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της. »

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε: «Αυτή είναι μια εβδομάδα κρίσιμης σημασίας και, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν μείνει λιγότερο από 6 μήνες μέχρι τη μέρα του Brexit, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Ανυπομονείτε κι εσείς όπως κι εγώ για να μπει ένα τέλος σ’ αυτήν την αβεβαιότητα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια κατάληξη τις προσεχείς εβδομάδες. Αν θέλουμε να ευημερούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να μην ανησυχούν, χρειάζονται μεγάλη σταθερότητα, ασφάλεια δικαίου και ρεαλιστικές λύσεις

Από την πλευρά της εκ περιτροπής προεδρίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση είναι η κυριότερη εξέλιξη που θα αλλάξει τις ζωές μας αποφασιστικά τα χρόνια που θα έρθουν και τις προσεχείς δεκαετίες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες πολύ ανταγωνιστικές περιφέρειες, τη στιγμή που ο κόσμος έχει μπει στην ψηφιακή εποχή. Αν καταφέρουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές αυτές, να ενισχύσουμε την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί και να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση, τότε θα εξασφαλίσουμε τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης ως τόπου κατάλληλου για το επιχειρείν. Έτσι θα εξασφαλιστούν και θέσεις εργασίας και ευημερία για τους πολίτες της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, η ψηφιοποίηση είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την αυστριακή προεδρία και εργαζόμαστε εντατικά ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη πρόοδος σε βασικές υποθέσεις, όπως η ψηφιακή ενιαία αγορά, έως το τέλος του χρόνου. Επίσης, στρατηγικής σημασίας έμφαση δίνουμε στην τεχνητή νοημοσύνη.»

Ο Πρόεδρος της BusinessEurope κ. Πιέρ Γκατάζ, που εκπροσωπεί τους εργοδότες [BusinessEurope, Ευρωπαϊκό Κέντρο Εργοδοτών και Επιχειρήσεων που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες (CEEP), Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME)], δήλωσε: «Η οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ συνεχίζεται αλλά με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι πέρσι. Επιπλέον, εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι που συνδέονται με πολιτική αβεβαιότητα και αυξανόμενο προστατευτισμό. Έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα παρά ποτέ να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, δρομολογούν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη.Ο ρόλος της συγκριτικής αξιολόγησης θα πρέπει να ενισχυθεί, διότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τα κράτη μέλη που μπορούν να γνωρίσουν τις βέλτιστες πολιτικές και σταδιακά να συγκλίνουν προς τις πολιτικές με τις καλύτερες επιδόσεις. Βασική πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη. Αυτό απαιτεί πιο στοχευμένες επενδύσεις σε φυσικές και κοινωνικές υποδομές, ιδίως ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση και κίνητρα για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι ελλείψεις σε δεξιότητες εξακολουθούν να απασχολούν τους εργοδότες, ακόμη και σε κράτη μέλη με σχετικά υψηλή ανεργία

Ο κ. Λούκα Βιζεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC), δήλωσε: «Ο κόσμος της εργασίας συμβάλλει τα μέγιστα στην αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα, αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη φθίνει με ταχύ ρυθμό. Οι αυξήσεις των μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 16 χρόνια θα ήταν τετραπλάσιες, αν αντανακλούσαν την αύξηση της παραγωγικότητας. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες και να προσφέρουν μια αξιοπρεπή ζωή. Για να συμβαίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια κοινωνικά βιώσιμη οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ με αυξημένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, κοινωνικούς εταίρους που θα συμμετέχουν στο Εξάμηνο και στις μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και ενισχυμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ για δίκαιες αμοιβές για τον κόσμο της εργασίας. Μια δίκαιη μετάβαση πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι που είναι θύματα της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης δεν εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Η νομοθεσία της ΕΕ και το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ πρέπει να στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την ένταξη καθώς και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

Ιστορικό

Η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως, πριν από το εαρινό και το φθινοπωρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μια ευκαιρία για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και της χώρας που θα την ασκήσει αμέσως μετά.

Η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την κοινωνική δικαιοσύνη στην ΕΕ. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή επανάσταση στις αγορές εργασίας και στην οικονομία, τη σταδιακή εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και τον προσεχή μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του InvestEU, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ και της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

 

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.