Κλιματική αλλαγή: η δράση της ΕΕ (Μέρος 2ο)

Παρασκευή, 23 Απρίλιος, 2021 | NEA

https://unsplash.com/photos/3g8h009WY3QΜακροπρόθεσμη προοπτική: μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050

Ακριβώς έναν χρόνο πριν από τον καθορισμό του νέου στόχου μείωσης των εκπομπών, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050 κατά τη διάρκεια συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το 2050, η ΕΕ θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα βρει τρόπους να αντισταθμίσει τις εναπομένουσες και αναπόφευκτες εκπομπές. Η επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών θα ωφελήσει τους ανθρώπους και το περιβάλλον και θα περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Στα συμπεράσματά του του Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για:

-την οικονομική ανάπτυξη

-τις αγορές

-τις θέσεις εργασίας

-τις τεχνολογικές εξελίξεις

Οι ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι η μετάβαση είναι οικονομικά αποδοτική, καθώς και κοινωνικά ισορροπημένη και δίκαιη. Ο νέος Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα εξασφαλίσει την παροχή εξειδικευμένης στήριξης σε περιφέρειες και τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις κατά την κλιματική μετάβαση.

Οι ηγέτες τόνισαν ότι η δράση για το κλίμα θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους τους τομείς πολιτικής, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της. Υπογράμμισαν ότι απαιτούνται σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να τεθεί η ΕΕ σε τροχιά μετάβασης και ότι, στο πλαίσιο αυτό, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στη δράση για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 που συμφωνήθηκε πρόσφατα και το μέσο ανάκαμψης Next Generation EU, τουλάχιστον το 30% των συνολικών δαπανών θα πρέπει να στοχεύει σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: μετουσίωση του στόχου σε δράση

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το σχέδιο στρατηγικής και τον χάρτη πορείας για την υλοποίηση των κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ. Αναγνωρίζει την ανάγκη να διαδραματίσουν ρόλο όλες οι δράσεις και οι πολιτικές της ΕΕ στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και δίνει έναν χάρτη πορείας για νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Οι δράσεις αυτές αφορούν τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές και η κινητικότητα, η ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μετατρέψει τις πολιτικές δεσμεύσεις της ΕΕ για το κλίμα σε νομική υποχρέωση. Πρόκειται για μια νομοθετική πράξη η οποία, αφού οριστικοποιηθεί και εκδοθεί, θα καθορίσει το πλαίσιο για τις δράσεις που θα αναληφθούν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή μείωση των εκπομπών και, τελικά, η κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ έως το 2050.

Διαμόρφωση της παγκόσμιας δράσης

Η συλλογική δράση είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων. Η ΕΕ τάσσεται σθεναρά υπέρ της φιλοδοξίας για το κλίμα τόσο στα διεθνή φόρουμ όσο και στις διμερείς σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Μαζί με τα κράτη μέλη της, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός χρηματοδότησης για το κλίμα στον κόσμο. Τα ταμεία της στηρίζουν έργα και δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασής τους και την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πηγήconsilium.europa.eu

Photo by USGS

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.