Κοινή γεωργική πολιτική – Μια ιστορία που συνεχίζεται

Παρασκευή, 24 Αύγουστος, 2012 | ΕκδόσειςΠολιτικές της ΕΕ

Το 2012 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από τη θέση σε εφαρμογή της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει προσφέρει στους Eυρωπαίους πολίτες πέντε δεκαετίες επισιτιστικής ασφάλειας και μια ζωντανή ύπαιθρο.

Η ΚΓΠ δημιουργήθηκε προκειμένου οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καλά τρόφιμα σε προσιτές τιμές και οι αγρότες να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Πενήντα χρόνια μετά, οι στόχοι αυτοί παραμένουν επίκαιροι. Με το πέρασμα του χρόνου, η ΕΕ προσάρμοσε την ΚΓΠ στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Πρόκειται για την ιστορία μιας δυναμικής σύμπραξης Ευρώπης και αγροτών. Αυτή η σύμπραξη εξελίσσεται ανάλογα με τις εποχές. Η ΚΓΠ έχει περάσει από τρεις κύριες φάσεις : έφερε την Ευρώπη από τις ελλείψεις στην αφθονία τροφίμων· άλλαξε και προσαρμόστηκε, ώστε να αντεπεξέλθει σε νέες προκλήσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον· και διεύρυνε τον ρόλο των αγροτών στην ανάπτυξη της υπαίθρου πέρα από την απλή παραγωγή τροφίμων. Από την έναρξη της εφαρμογής της ΚΓΠ, τρεις γενιές γεωργών έχουν καλλιεργήσει τη γη τους και φροντίσει τα ζώα τους. Η έκδοση αυτή παρουσιάζει την ιστορία τους.

Σήμερα, η πολιτική μεταρρυθμίζεται εκ νέου. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η νέα πολιτική ανταποκρίνεται στις οικονομικές, περιβαλλοντικές και εδαφικές προκλήσεις με τις οποίες τίθεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Για να ενημερωθείτε για τους τρόπους παραγγελίας της παραπάνω έκδοσης επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 7257125 ή μέσω e-mail γράφοντας στη διεύθυνση [email protected].

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.