Ισότητα των φύλων: Πώς θα επιταχυνθούν τα αργά βήματα προόδου

Τρίτη, 30 Αύγουστος, 2016 | Πολυμέσα

Πολλές είναι οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς, αλλά η Ευρώπη καλείται από κάθε γωνιά της να ηγηθεί της ισότητας των δύο φύλων και να επιταχύνει την αλλαγή καθώς το χάσμα της ανισότητας επιμένει.

Από πολύ μικρή ηλικία και για όλη μας τη ζωή η παιδεία και οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν το μέλλον μας. Μπορούμε πράγματι να γίνουμε αυτό που ελπίζαμε; Τα κινήματα των σουφραζετών τον 19ο και τον 20ο αιώνα στην Αμερική, το ΗΒ και τη Ρωσία αποτέλεσαν την απαρχή του γυναικείου αγώνα για ισότητα. Αλλά ο αγώνας ήταν πολύ σκληρός. Κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση. Υπομένουν βιασμούς, σωματεμπορία βασανισμούς, τους αρνούνται πρόσβαση στην εκπαίδευση και δεν τους λένε ότι μπορούν να έχουν πετυχημένη οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Πολλά έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Βλέπουμε όλο και πιο πολλές γυναίκες στην ανώτερη εκπαίδευση, όλο και περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως ισότητα ανδρών-γυναικών στον χώρο εργασίας; Για να δούμε. – Καλημέρα. – Χαίρετε. Εδώ λοιπόν προσπαθείς να τυλίξεις τη σοκολάτα, θα τη βάλεις στο φάκελο – όπως εγώ, να μπει καλά μέσα. – Εντάξει.

Ο δείκτης ανισότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ παρακολουθεί τα φύλα. Ελέγχει τέσσερα σημεία: υγεία, εκπαίδευση, οικονομία και πολιτική.

Στην υγεία και την εκπαίδευση υπάρχει σχεδόν ισότητα, αλλά στην οικονομία και την πολιτική τα πράγματα είναι αλλιώς. Κοιτάξτε τη λίστα Forbes του 2015 με τα πιο σημαντικά άτομα του πλανήτη, μόνο 9 είναι γυναίκες.

Οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο ως και 16% λιγότερο από τους άνδρες και στον χώρο εργασίας αντιμετωπίζουν περισσότερες κοινωνικές διακρίσεις. Βλέποντας όμως αυτό το κατάστημα, γυναίκες και άνδρες είναι ίσοι. Τι λέτε να δοκιμάσουμε σε άλλου είδους δουλειά; Καλημέρα Mariam. Είμαι ο Mark Cunningham, εταίρος. Οι γυναίκες αποτελούν 1,7 δις της παγκόσμιας εργατικής δύναμης και 75% των ειδικευμένων εργαζόμενων. Αλλά στους ηγετικούς ρόλους δεν ισχύουν τα ίδια ποσοστά, μόνο 28% των γυναικών βρίσκονται σε ανώτατες θέσεις σε εταιρίες.

Οι γυναίκες έχουν επίσης και την πίεση της εγκυμοσύνης. Υπάρχει νομοθεσία για καταπολέμηση της ανισότητας. Η αρχή της ίσης αμοιβής κατοχυρώθηκε στη Συνθήκη της ΕΕ το 1957. Ωστόσο, η πρόοδος για την ισότητα των φύλων υπήρξε πολύ αργή. Για τους αναλυτές, το χάσμα ανδρών – γυναικών θα κλείσει το 2133. Η Κομισιόν αποκάλυψε οδικό χάρτη ισότητας για το μέλλον αλλά δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα συγκεκριμένες λύσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για νομοθετική αλλαγή.

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.