Η μικρή Μαλάλα από το Πακιστάν, ο Έντουαρντ Σνόουντεν και οι διαδηλωτές-αγάλματα από την Τουρκία ανάμεσα στους υποψηφίους για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ

Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος, 2013 | ΒραβείαΕκδηλώσεις

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2013, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και της Υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι:

– Malala Yousafzai (Πακιστάν),

– Edward Snowden (ΗΠΑ),

– Reeyot Alemu και Eskinder Nega (Αιθιοπία),

– Ales Bialatski, Eduard Lobau και Mykola Statkevich (Λευκορωσία),

– Mikhail Khodorkovsky (Ρωσία),

– οι διαδηλωτές-αγάλματα (Τουρκία), και

– η πρωτοβουλία του CNN για τον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας (ΗΠΑ).

Πατήστε εδώ για να μάθετε την ιστορία του κάθε υποψηφίου.

Τα επόμενα βήματα

Οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσουν ξανά από κοινού στις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να επιλέξουν τους τρεις επιλαχόντες. Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου στις 10 Οκτωβρίου και θα προσκληθεί να παραλάβει το βραβείο του στην τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Τι είναι το Βραβείο Ζαχάρωφ

Το “Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία του πνεύματος” απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημιουργήθηκε το 1988 και απονέμεται σε προσωπικότητες ή φορείς που αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Γύρω στις 10 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το “Βραβείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου” (50.000€) στη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης στο Στρασβούργο. Η ημερομηνία συμπίπτει με την επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Δήλωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, των Ηνωμένων Εθνών, το 1948.

Πώς επιλέγεται ο νικητής;

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Ποιος ήταν ο Αντρέι Ζαχάρωφ;

Ο Ρώσος φυσικός Αντρέι Ντιμίτριεβιτς Ζαχάρωφ (1921-1989), που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1975, είναι κυρίως γνωστός ως ο εφευρέτης της υδρογονοβόμβας. Η ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου του στο μέλλον της ανθρωπότητας τον έκανε να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. Οι προσπάθειές το στέφθηκαν από μερική επιτυχία με την υπογραφή της Συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών δοκιμών το 1963. Θεωρούμενος στην ΕΣΣΔ ως αντιφρονών με ανατρεπτικές ιδέες, δημιούργησε στη δεκαετία του ’70 μιαν επιτροπή για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θυμάτων πολιτικών διώξεων. Οι προσπάθειές του επιβραβεύθηκαν με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 1975.

Κατάλογος βραβευθέντων

Πατήστε εδώ για να δείτε τον πλήρη κατάλογο των βραβευθέντων.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.