Η Επιτροπή κινεί επίσημη διαδικασία κατά του Facebook και του Instagram βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Πέμπτη, 2 Μάιος, 2024 | NEAΠολιτικές της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία για να αξιολογήσει κατά πόσον η Meta, πάροχος του Facebook και του Instagram, ενδέχεται να έχει παραβιάσει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η παρούσα Επιτροπή έχει δημιουργήσει τα μέσα για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη στοχευμένη παραπληροφόρηση και από τη χειραγώγηση εκ μέρους τρίτων χωρών. Εάν υποπτευτούμε παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό ισχύει πάντοτε, και ιδίως σε περιόδους δημοκρατικών εκλογών. Οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να διαθέσουν επαρκείς πόρους για τον σκοπό αυτό. Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι παίρνουμε τη συμμόρφωση στα σοβαρά. Για την προστασία των δημοκρατιών μας δίνουμε κοινό αγώνα με τα κράτη μέλη μας. Σήμερα από την Πράγα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Φιάλα για την ενεργή του συμβολή στην ανάδειξη του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την ενεργοποίηση από το Βέλγιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.»

Οι εικαζόμενες παραβάσεις αφορούν τις πολιτικές και τις πρακτικές της Meta σχετικά με την παραπλανητική διαφήμιση και το πολιτικό περιεχόμενο στις υπηρεσίες της. Αφορούν επίσης την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού ανεξάρτητου εργαλείου πολιτικού διαλόγου και παρακολούθησης εκλογών σε πραγματικό χρόνο ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, καθώς η Meta απέσυρε το εργαλείο ενημέρωσης του κοινού σε πραγματικό χρόνο CrowdTangle χωρίς να προσφέρει επαρκή αντικατάσταση.

Επιπλέον, η Επιτροπή υποψιάζεται ότι ο μηχανισμός επισήμανσης παράνομου περιεχομένου στις υπηρεσίες («αναγγελία και δράση»), καθώς και οι μηχανισμοί προσφυγής των χρηστών και οι εσωτερικοί μηχανισμοί υποβολής καταγγελιών δεν πληρούν τις απαιτήσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ότι η πρόσβαση στα δημοσίως διαθέσιμα δεδομένα, την οποία παρέχει η Meta στους ερευνητές παρουσιάζει ελλείψεις. Η κίνηση της διαδικασίας βασίζεται σε προκαταρκτική ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου, την οποία η Meta απέστειλε τον Σεπτέμβριο του 2023, στις απαντήσεις της Meta στα επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών που απέστειλε η Επιτροπή (σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο, την παραπληροφόρηση, την πρόσβαση σε δεδομένα, την  πολιτική της απαλλαγής από διαφημίσεις για τους συνδρομητές και την παραγωγική ΤΝ), σε δημόσια διαθέσιμες εκθέσεις και σε αναλύσεις της ίδιας της Επιτροπής.

Εάν αποδειχθούν, οι παραλείψεις αυτές θα συνιστούν παραβάσεις των άρθρων 14 παράγραφος 1, 16 παράγραφοι 1, 5 και 6, 17 παράγραφος 1, 20 παράγραφοι 1 και 3, 24 παράγραφος 1, 25 παράγραφος 1, 34 παράγραφοι 1 και 2, 35 παράγραφος 1 και 40 παράγραφος 12 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η Επιτροπή θα διερευνήσει τώρα διεξοδικά το θέμα κατά προτεραιότητα. Η έναρξη επίσημης διαδικασίας δεν προδικάζει την έκβασή της.

Μετά την επίσημη κίνηση της διαδικασίας, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία, π.χ. αποστέλλοντας πρόσθετα αιτήματα παροχής πληροφοριών, διεξάγοντας συνεντεύξεις ή επιθεωρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Πηγή: greece.representation.ec.europa.eu

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.