Η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ πραγματοποιούν προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας για την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους

Πέμπτη, 10 Νοέμβριος, 2022 | NEA

https://greece.representation.ec.europa.eu/news/i-epitropi-kai-oi-hores-tis-ee-pragmatopoioyn-prosomoiosi-kybernoepitheseon-megalis-klimakas-gia-tin-2022-11-07_elΑνώτεροι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και της Επιτροπής συμμετέχουν σε διήμερο σχέδιο άσκησης επί χάρτου σε επιχειρησιακό επίπεδο, το λεγόμενο Blue OLEx 2022, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμές των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων. Ενόψει της επικείμενης εφαρμογής της οδηγίας για τα συστήματα δικτύου και πληροφοριών (NIS2), η μεγάλης κλίμακας άσκηση κυβερνοασφάλειας συμβάλλει στη βελτίωση του κοινού συντονισμού, της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατάσταση και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, προωθώντας παράλληλα την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ άλλων μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε, περισσότερο από ποτέ, κακόβουλους παράγοντες να αναπτύσσουν νέες στρατηγικές που στοχεύουν τις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες μας, θέτοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο. Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι παντού και αποτελεί κοινή μας ευθύνη να εργαστούμε συλλογικά για την προετοιμασία και την εφαρμογή σχεδίων ταχείας αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδίως σε περίπτωση συμβάντος ή κρίσης μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο».

Μετά το Blue OLEx 2021, φέτος, η άσκηση διοργανώνεται από τις λιθουανικές αρχές με την υποστήριξη του ENISA στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών διασύνδεσης για τις κρίσεις στον κυβερνοχώρο (EU-CyCLONe).  Το EU-CyCLONe στηρίζει τη συντονισμένη διαχείριση περιστατικών και κρίσεων κυβερνοασφάλειας μεγάλης κλίμακας και διασφαλίζει την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης. Συμβάλλει στην εφαρμογή του σχεδίου στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταχεία αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διασυνοριακού κυβερνοπεριστατικού μεγάλης κλίμακας, καθιστώντας δυνατή τη συνεργασία σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο [για παράδειγμα μεταξύ των ομάδων αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας υπολογιστών (CSIRT) και της ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR)] σε περίπτωση διασυνοριακής κρίσης μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την άσκηση είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ENISA και σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια εδώ.

Πηγή και Φωτογραφία: greece.representation.ec.europa.eu/

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                       
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.