Η εμπειρία μου από τις προσομοίωση Ευρωπαϊκών θεσμών!

Παρασκευή, 15 Μάιος, 2020 | NEAΤα νέα του δικτύου μας

Πολλές φόρες θα έχετε ακούσει ή θα έχετε δει να διαφημίζουμε τις προσομοιώσεις Ευρωπαϊκών οργάνων που διοργανώνουμε κάθε χρόνο. Αλλά τι πραγματικά είναι και γιατί έχουν τόσο μεγάλη σημασία για εμάς (και εσάς);

Διαβάστε την εμπειρία που παραθέτει ο Τζώρτζη Μουτσοντέμι, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Με αφορμή το γεγονός, πως την Δευτέρα 11 Μαΐου θα ξεκινούσε η προσομοίωση Ευρωπαϊκών Θεσμών, Athens EU Model 2020 που συνδιοργανώνεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, θυμάμαι τις εμπειρίες μου και το τι έχω αποκομίσει από τις προσομοιώσεις Ευρωπαϊκών, και μη, Θεσμών και Οργανισμών. Εμπειρίες και στιγμές που, δυστυχώς, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, εκατοντάδες φοιτητές, δεν είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε για ακόμη μία φορά.

 

 

 

Εξεταστική Περίοδος Ιουνίου 2019. Δύο μαθήματα την ίδια μέρα, το άγχος στο ύψη. Πρώτο μάθημα, Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όλα βαίνουν καλώς. Λίγα λεπτά αργότερα, δεύτερο μάθημα, Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνω διστακτικά στην αίθουσα, καθώς δεν είχα κατορθώσει να ολοκληρώσω όλη την ύλη και ένιωθα ήδη αρκετά πιεσμένος από την προηγούμενη εξέταση. Κάθομαι, αγχωμένος, και αναμένω τα θέματα, ενώ γύρω μου κυριαρχούν η ένταση, το άγχος, η πλάκα, που συνυπάρχουν σε κάθε αίθουσα την περίοδο της εξεταστικής. Περνάνε τα λεπτά, και ο καθηγητής ξεκινά την εκφώνηση των θεμάτων.

Πρώτο θέμα, γνωρίζω την απάντηση, όλα καλά. Δεύτερο θέμα, το άγχος αρχίζει να με καταβάλει και αναμένω με κομμένη την ανάσα το τρίτο θέμα, ο καθηγητής εκφωνεί: “Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ποια η μεταξύ τους σχέση;” και εγώ νιώθω την απόλυτη ανακούφιση, γιατί συνέβη αυτό; Λίγες εβδομάδες νωρίτερα συμμετείχα σε δύο προσομοιώσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών· στην μία ήμουν υπεύθυνος κρίσης για επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στο Athens EU Model 2019 είχα τον ρόλο του Επιτρόπου Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επομένως, μέσω δύο προσομοιώσεων, περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά, είχα λάβει τις γνώσεις που χρειαζόμουν, ώστε να πετύχω σε ένα μάθημα που δεν είχα κατορθώσει να διαβάσω όπως θα ήθελα. Βέβαια, ο λόγος αυτός, στην πραγματικότητα, είναι ο λιγότερο σημαντικός από τους λόγους, για τους οποίους έχω επιλέξει τα τελευταία τρία χρόνια να συμμετάσχω σε πάνω από 12 προσομοιώσεις σε όλη την χώρα. Ωστόσο, εξυπηρετεί το επιχείρημα πως κάποιος μπορεί μόνο να κερδίσει, είτε έμμεσα, είτε άμεσα, όταν συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις νέων, όπως είναι οι προσομοιώσεις ευρωπαϊκών, περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

 

Μέσα από τις εμπειρίες αυτές, καταρχάς, έχω μάθει πολλά για το πως λειτουργούν, δρουν και συνεδριάζουν διάφορα όργανα και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωση και άλλων οργανισμών, έχω συζητήσει και διαπραγματευτεί για ζητήματα τα οποία απασχολούν δεόντως την διεθνή κοινότητα. Ζητήματα, μεταξύ άλλων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η παραπληροφόρηση (fake news) και η διαφθορά. Παράλληλα, μέσω των προσομοιώσεων μου δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσω ή/και να εξασκήσω διάφορες χρήσιμες δεξιότητες, όπως είναι η έρευνα, η ομαδικότητα, η ηγεσία και η άνεση να απευθύνομαι και να βγάζω λόγους σε πολυπληθή κοινά, χωρίς φοβίες και άγχος (κάτι που δουλεύω ακόμα).

Κυρίως, όμως αυτό που πραγματικά μένει και αξίζει είναι οι φιλίες που ξεκίνησαν και στέριωσαν μέσω των προσομοιώσεων. Είναι οι υπέροχοι, ξεχωριστοί άνθρωποι, που έχω γνωρίσει, που δυστυχώς λόγω του σύγχρονου, πιεστικού τρόπου ζωής των φοιτητών, κατορθώνω να βλέπω μόνο τις 15-20 μέρες που συνολικά περνάω κάθε χρόνο σε προσομοιώσεις. Και τέλος, οι αξέχαστες στιγμές που έχουμε μοιραστεί. Γιατί, εάν μας δίδαξαν κάτι οι τελευταίοι αυτοί μήνες είναι πως αυτό που πραγματικά μετράει είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και οι στιγμές που δημιουργούνται από αυτές, στιγμές που ανυπομονώ να ξαναμοιραστώ με την πρώτη ευκαιρία.

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.