Η ΕΕ στην Εκπαίδευση: Πλήρης Οδηγός! Οκτώβριος 2023

Τρίτη, 31 Οκτώβριος, 2023 | NEAΕκδόσειςΗ ΕΕ στην Εκπαίδευση

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωση! Αλλά, πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μάθουν για αυτή;

Σε αυτό το άρθρο, το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής, συγκέντρωσε και θα συγκεντρώσει διαδικτυακό υλικό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωση για την παιδεία και τη νεολαία!

Εδώ, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βρουν υποστηρικτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους, να βρουν ευκαιρίες και δράση πολιτισμού για τους/τις μαθητές/ριες τους, αλλά και να μάθουν για την εκπαιδευτική πολιτική άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μαθητές/ριες, από την άλλη, θα βρουν ευκαιρίες και παιχνίδια για να περάσουν καλά, αλλά και να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η σελίδα θα ανανεώνεται κάθε μήνα με περισσότερο υλικό και θα αναρτάται σχετική ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου μας, αλλά και στην κλειστή ομάδα στο Facebook, η οποία θα είναι προσβάσιμη μόνο σε εκπαιδευτικούς.

Κάντε το αίτημά σας για να συμπεριληφθείτε στην ομάδα, πατώντας εδώ.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τον Οδηγό, πατήστε εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμμαχος στην τάξη!

-Erasmus+:Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη Erasmus+ του 2023 με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 60 συμμαχιών ευρωπαϊκών πανεπιστημιών.

-Νέα θεματική έκθεση: «Αξιολόγηση των ικανοτήτων των μαθητών: πολιτικές και πρακτικές για την υποστήριξη μιας επιτυχημένης και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης»

 

Νέα από το Δίκτυο ΕΥΡΥΔΙΚΗ:

– Υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ευρώπη 2023/2024: Το παρόν δελτίο επικεντρώνεται στη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης/κατάρτισης στην Ευρώπη. Επισημαίνει τις ηλικίες έναρξης και λήξης και διακρίνει τις έννοιες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης/κατάρτισης πλήρους και μερικής φοίτησης.

 

Κλασσικά και αγαπημένα: 

– Προς μια διακυβέρνηση των μέσων ενημέρωσης που βασίζεται στη γνώση. Η μέθοδος του έργου MediadelcomΕ-book

To ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο MEDIADELCOM δημοσίευσε ένα e-book με τίτλο «Προς μια διακυβέρνηση των μέσων ενημέρωσης που βασίζεται στη γνώση. Η μέθοδος του έργου Mediadelcom». Το e-book απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές δημοσιογραφίας και σπουδών επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης αλλά και σε μαθητές λυκείου και παρουσιάζει μια μέθοδο συλλογής δεδομένων που επιτρέπει την εξέταση διάφορων πτυχών των μέσων ενημέρωσης και τη διαπίστωση τυχόν κενών και ελλείψεων στην πληροφόρηση. Η μέθοδος αυτή μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε τι γνωρίζουμε και τι αγνοούμε σχετικά με το πώς οι μετασχηματισμοί του τοπίου των μέσων επηρεάζουν τη διαβουλευτική επικοινωνία και εν τέλει, τη δημοκρατία. Το e-book περιλαμβάνει και ασκήσεις για την τάξη.

Το e-book είναι διαθέσιμο εδώ.

Το ερευνητικό έργο MEDIADELCOM χρηματοδοτείται από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (1 Μαρτίου 2021 – 28 Φεβρουαρίου 2024). Συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου (Εσθονία). Εταίρος του έργου για την Ελλάδα είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Η Επιτροπή εγκαινιάζει τον διαγωνισμό βίντεο «ImagineEU» για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Προθεσμία Υποβολής Υλικού: 13 Δεκεμβρίου 2023

Νέα από το ΕΛΙΑΜΕΠ:

-Άρθρο: Και τώρα τι; – Μαρία Γαβουνέλη

-Άρθρο: Ο αναξιοποίητος τρίτος βαθμός των ΟΤΑ – Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

-Podcast: Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία – Alberto Alemanno

-Podcast: Διεύρυνση της ΕΕ: Μια γεωπολιτική αναγκαιότητα – Daniela Schwarzer και Shahin Vallée

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και ανανεώνεται καθημερινά με νέα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

Αντιμετώπιση του κοροναϊού

Εδώ θα βρείτε όλες τις νεότερες ειδήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με το έργο του Κοινοβουλίου. Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις, παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις των Ευρωβουλευτών και ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ

Ενημερωθείτε για όλες τις αποφάσεις των δύο αυτών σημαντικών οργάνων, καθώς και για τις πολιτικές, για τις οποίες αποφασίζουν.

Η Ευρώπη σου

Μάθετε με απλό και κατανοητό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας ως Ευρωπαίοι/ες πολίτες.

Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες, σύντομα παραδείγματα του πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή μας η ΕΕ. Ο χρήστης μπορεί να βρει εύκολα συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή του, το επάγγελμά του ή ακόμα το χόμπι του.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.