Η ΕΕ στην Εκπαίδευση: Πλήρης Οδηγός! Απρίλιος 2024

Τετάρτη, 8 Μάιος, 2024 | NEAΕκπαίδευσηΗ ΕΕ στην Εκπαίδευση

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωση! Αλλά, πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μάθουν για αυτή;

Σε αυτό το άρθρο, το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής, συγκέντρωσε και θα συγκεντρώσει διαδικτυακό υλικό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωση για την παιδεία και τη νεολαία!

Εδώ, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βρουν υποστηρικτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους, να βρουν ευκαιρίες και δράση πολιτισμού για τους/τις μαθητές/ριες τους, αλλά και να μάθουν για την εκπαιδευτική πολιτική άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μαθητές/ριες, από την άλλη, θα βρουν ευκαιρίες και παιχνίδια για να περάσουν καλά, αλλά και να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η σελίδα θα ανανεώνεται κάθε μήνα με περισσότερο υλικό και θα αναρτάται σχετική ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου μας, αλλά και στην κλειστή ομάδα στο Facebook, η οποία θα είναι προσβάσιμη μόνο σε εκπαιδευτικούς.

Κάντε το αίτημά σας για να συμπεριληφθείτε στην ομάδα, πατώντας εδώ.

Αν θέλετε να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τον Οδηγό, πατήστε εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμμαχος στην τάξη!

Ετοιμαστείτε! Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές του 2024 ξεκίνησε

Διαδικτυακό παιχνίδι: 2050 — Από σένα εξαρτάται

Θα έχεις ένα υγιές μέλλον; Επίλεξε το άβατάρ σου και ζήσε μια συνηθισμένη μέρα για να το ανακαλύψεις.

Επίλεξε τι θα φας για πρωινό, πώς θα πας στη δουλειά, πώς θα περάσεις τον ελεύθερό σου χρόνο και πού θα πας για ψώνια. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πώς θα ζούμε το 2050. Μπορεί να εκπλαγείς όταν δεις πώς οι σημερινές επιλογές σου επηρεάζουν τον μελλοντικό κόσμο!

Η ιθαγένεια της ΕΕ με απλά λόγια: Κατανοήστε τα δικαιώματά σας και τις δυνατότητες που σας παρέχονται

Το φυλλάδιο καλύπτει κάθε πτυχή πίσω από την έννοια και τα οφέλη της ιθαγένειας της ΕΕ, και περιλαμβάνει συγκεκριμένα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Τι περιμένετε λοιπόν; Μάθετε πώς η ΕΕ προστατεύει και προωθεί τα δικαιώματά σας εντός αλλά και εκτός Ευρώπης!

Ασκήστε ένα από τα πολλά δικαιώματα που σας δίνει η ιθαγένεια της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 6-9 Ιουνίου. 

Στη διάσκεψη #EUTeens4Green, η νεολαία θέτει τις βάσεις για μια συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση

Η φετινή πρωτοβουλία #EUTeens4Green έδωσε σε πάνω από 250 νέους και νέες τη δυνατότητα να υλοποιήσουν 70 έργα. Τα έργα αυτά αναπτύχθηκαν σε 41 περιφέρειες που ανήκουν στις περιοχές δίκαιης μετάβασης που εκτείνονται σε 19 κράτη μέλη.

Η Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις για την καλύτερη προστασία των παιδιών από τη βία

Στην ΕΕ ζουν 80 εκατομμύρια παιδιά. Η βία κατά των παιδιών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, σε πολλά επίπεδα. Ποσοστό μεταξύ 13% έως 29% των μαθητών ηλικίας 15 ετώναναφέρουν ότι υφίστανται συχνά εκφοβισμό. Έως και 13,7% των ενήλικων γυναικών ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά την παιδική ηλικία. Το ποσοστό αυτό πιθανώς είναι ακόμη υψηλότερο.

 

Νέα από το Δίκτυο ΕΥΡΥΔΙΚΗ:

Σουηδία: Περισσότερα βιβλία σε νηπιαγωγεία και σχολεία και λιγότερα ψηφιακά εργαλεία μάθησης

Η κατανόηση της ανάγνωσης από τους Σουηδούς μαθητές μειώνεται και πάνω από το 20% στα υποχρεωτικά σχολεία δεν μπορούν να διαβάσουν σωστά. Για να αντιστραφεί αυτό, χρειάζονται πολλές προσπάθειες, μία από αυτές είναι περισσότερα βιβλία.

176 εκατ. SEK (περίπου 15 εκατ. EUR) έχουν δεσμευτεί για την κρατική επιχορήγηση το 2024. Εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 880.000 βιβλία συνολικά, υποθέτοντας ότι ένα βιβλίο κοστίζει περίπου 200 σουηδικές κορώνες (17 ευρώ).

Γαλλία: Εισαγωγή όλων των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο της εργασίας

Για να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύτερη εικόνα του κόσμου της εργασίας, καθιερώνονται δύο προγράμματα κατά το σχολικό έτος 2023-2024:

Πρακτική άσκηση για όλους τους μαθητές στο «seconde générale et technologique» (γενικό και τεχνολογικό πρώτο έτος της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης):

Για να βελτιωθεί η πολιτική επαγγελματικού προσανατολισμού για τους νέους και να καταστεί πιο δυναμική η σύνδεση μεταξύ σχολείων και όλων των εργοδοτών, θα καθιερωθεί πρακτική άσκηση για όλους τους μαθητές κατά το πρώτο έτος της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τον Ιούνιο του 2024, για περίοδο δύο εβδομάδων (το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).

 

Κλασσικά και αγαπημένα: 

Ανακοινώθηκε ο νικητής του Λογοτεχνικού Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024! Στην Έκθεση Βιβλίου των Βρυξελλών ανακοινώθηκε ο νικητής του Λογοτεχνικού Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) για το 2024, καθώς και τα πέντε άτομα που έλαβαν ειδικό έπαινο. Το βραβείο αναγνωρίζει νεοεμφανιζόμενους σύγχρονους συγγραφείς λογοτεχνίας από τις 40 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Ο νικητής ή η νικήτρια επιλέγεται από διεθνή κριτική επιτροπή επτά προσωπικοτήτων του χώρου της λογοτεχνίας.

Ημέρα της Ευρώπης 2024. Μια γιορτή για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία Κυριακή 12 Μαΐου, 12:30 – 18:30

Λάβετε μέρος στην υπέροχη εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο μαγευτικό κήπο του Anassa City Events.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με τα δικά τους περίπτερα πρεσβείες Κρατών Μελών της ΕΕ, κρατικοί φορείς νεολαίας, όργανα της ΕΕ, EDICs, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας καθώς και ΜΚΟ.

-DIY: Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024!

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024 πλησιάζουν!

Το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής ετοίμασε ένα απλό οδηγό με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να προετοιμαστείτε κατάλληλα!

 

Νέα από το ΕΛΙΑΜΕΠ:

-Podcast: Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος των τουρκικών δημοτικών εκλογών – Gonul Tol

Στο νέο podcast, η Gonul Tol, Διευθύντρια του Προγράμματος Τουρκίας του Middle East Institute στην Ουάσινγκτον,  συζητά με την Οντίν Λιναρδάτου για τις τουρκικές τοπικές εκλογές και τον αντίκτυπό τους στο πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου και του κόμματός του, για την οικονομία και το πώς ο Ερντογάν έχει χάσει την επαφή με τον λαό, για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία και για το τι θα σημαίνει για την Άγκυρα αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές.

-H σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών – Λουκάς Τσούκαλης

Ο Λουκάς Τσούκαλης μιλά για τη σημασία και το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ.

Κύρια θέματα και διακυβεύματα των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024

-Podcast: Ηλεκτρονικό εμπόριο και εργασιακές σχέσεις: επιπτώσεις και αλλαγές – Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

Στο νέο podcast, o Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κύριος Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, συζητά με την Οντίν Λιναρδάτου στο πλαίσιο του έργου Team Hub!

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Mazi.eu

Το mazi.eu είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης και, ειδικότερα, στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά και ανανεώνεται καθημερινά με νέα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με το έργο του Κοινοβουλίου. Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις, παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις των Ευρωβουλευτών και ακολουθήστε τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ

Ενημερωθείτε για όλες τις αποφάσεις των δύο αυτών σημαντικών οργάνων, καθώς και για τις πολιτικές, για τις οποίες αποφασίζουν.

Η Ευρώπη σου

Μάθετε με απλό και κατανοητό τρόπο ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας ως Ευρωπαίοι/ες πολίτες.

Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;

Η ιστοσελίδα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ και περιλαμβάνει εκατοντάδες, σύντομα παραδείγματα του πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή μας η ΕΕ. Ο χρήστης μπορεί να βρει εύκολα συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή του, το επάγγελμά του ή ακόμα το χόμπι του.

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.