Η ΕΕ προκηρύσσει το Ευρωπαϊκό Βραβείο για Γυναίκες με Καινοτόμες Δραστηριότητες

Δευτέρα, 16 Μάρτιος, 2015 | ΒραβείαΕκδηλώσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει για Τρίτη χρονιά το Βραβείο για Γυναίκες με Καινοτόμες Δραστηριότητες με στόχο να τιμήσει τρεις γυναίκες που έχουν αξιοποιήσει εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες.

Το βραβείο έχει ως στόχο να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν μια τέτοια πορεία. Σκοπός είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην έρευνα και την καινοτομία, όπως και το ποσοστό κατάληψης κορυφαίων θέσεων στη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας κ. Carlos Moedas: «Ενδέχεται να σημειώθηκε κάποια βελτίωση τα τελευταία χρόνια, αλλά οι γυναίκες ερευνήτριες και επιχειρηματίες εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία στην Ευρώπη. Από οικονομικής, διανοητικής ή κοινωνικής απόψεως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να χάνουμε αυτή την τεράστια δεξαμενή ανεκμετάλλευτου ταλέντου. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο για Γυναίκες με Καινοτόμες Ιδέες αναγνωρίζει γυναίκες επιχειρηματίες για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους, εμπνέοντας τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.»

«Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί απλώς μια ηθική επιταγή, αλλά καθίσταται επίσης νοητή και από οικονομικής απόψεως» δήλωσε η αρμόδια για θέματα ισότητας επίτροπος Věra Jourová. «Η διαφορετικότητα είναι θετικό στοιχείο για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, διότι φέρνει νέα ταλέντα και καινούριες ιδέες. Το βραβείο της ΕΕ για γυναίκες με Καινοτόμες Ιδέες αναδεικνύει το γυναικείο ταλέντο και είναι πιθανόν να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία στον τομέα της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται».

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλες τις γυναίκες που έχουν ιδρύσει ή συν-ιδρύσει την εταιρεία τους και οι οποίες έχουν επωφεληθεί σε κάποιο σημείο της καριέρας τους από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για έρευνα και καινοτομία. Οι διαγωνιζόμενες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2015. Μια υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει και θα επιλέξει τις τρεις νικήτριες που θα ανακοινωθούν το 2016 .

Σύντομο Ιστορικό Πλαίσιο

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της καινοτομίας. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε κάποια βελτίωση τα τελευταία χρόνια, μεγάλες διαφορές εξακολουθούν να εντοπίζονται στη σταδιοδρομία μεταξύ γυναικών και ανδρών επιστημόνων και επιχειρηματιών. Το 2012, το 46% των κατόχων διδακτορικού στην ΕΕ ήταν γυναίκες, αλλά αντιπροσώπευαν μόλις το 33% των ερευνητών. Μόνο ένα στα δέκα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει γυναίκα πρύτανη, και μόλις το 20% των ερευνητικών θέσεων στην κορυφαία βαθμίδα της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας καταλαμβάνεται από γυναίκες. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών στην Ευρώπη.

Το βραβείο της ΕΕ για τις γυναίκες με καινοτόμες δραστηριότητες ξεκίνησε το 2011 με σκοπό τη δημόσια αναγνώριση γυναικών που αξιοποίησαν τις καινοτόμες ιδέες τους και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για άλλες γυναίκες. Οι νικητές των δύο προηγούμενων διαγωμισμών είναι οι ακόλουθες: Saskia Biskup (Γερμανία), Laura van ‘t Veer (Ολλανδία), Ana Maiques (Ισπανία), Gitte Neubauer (Γερμανία), Fabienne Hermitte (Γαλλία) και Ilaria Rosso (Ιταλία).

Περισσότερες Πληροφορίες:
EU Prize for Women Innovators

                 Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.