Η ΕΕ εκφράζει ενωμένη την αλληλεγγύη της προς την Πολωνία μετά την έκρηξη πυραύλων

Παρασκευή, 18 Νοέμβριος, 2022 | NEA

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2022/11/16/statement-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-eu-on-the-explosion-in-poland/Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αταλάντευτη ενότητα, την αποφασιστικότητα και την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Πολωνία και τον πολωνικό λαό μετά την έκρηξη πυραύλων που σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου στο πολωνικό χωριό Przewodów κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και από την οποία σκοτώθηκαν δύο Πολωνοί πολίτες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων στην Πολωνία και την Ουκρανία.

Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την εν εξελίξει έρευνα της Πολωνίας για τη διαπίστωση των πραγματικών περιστατικών επί τόπου και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι αποτέλεσμα ενός ακόμη τεράστιου κύματος πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε χθες η Ρωσία σε ουκρανικές πόλεις, πλήττοντας αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές. Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία εξακολουθεί να επιδίδεται σε παραπληροφόρηση σχετικά με τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τη Ρωσία για τη χειραγώγηση των πληροφοριών και τις παρεμβάσεις της.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο που διεξάγει. Υποστηρίζουμε σταθερά την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα κατά της ρωσικής επίθεσης, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρή πολιτική, στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.

Η Ρωσία, όλοι οι δράστες και οι συνεργοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Εκφράζουμε ενωμένοι την αλληλεγγύη μας.

Πηγή και Φωτογραφία: consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2022/

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.