Οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών ενέκριναν σήμερα το σχέδιο της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων στον κυβερνοχώρο, το οποίο παρέχει οδηγίες για την αντίδραση της ΕΕ σε περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μεγάλης κλίμακας ή σε κρίσεις στον κυβερνοχώρο.
Σήμερα, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στον κυβερνοχώρο. Το Σχέδιο της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων στον κυβερνοχώρο αποσαφηνίζει πώς τα κράτη μέλη μπορούν να ανιχνεύουν, να ανταποκρίνονται, να ανακάμπτουν και να μαθαίνουν από περιστατικά κυβερνοασφάλειας μεγάλης κλίμακας και κρίσεις στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη την ΕΕ. Το Σχέδιο της ΕΕ δείχνει τη σαφή δέσμευσή μας για μια ασφαλέστερη, ανθεκτικότερη και καλύτερα προετοιμασμένη Ευρώπη – μια σημαντική προτεραιότητα της πολωνικής Προεδρίας.
Krzysztof Gawkowski, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων
Το Σχέδιο της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο αποτελεί σημαντική κατευθυντήρια γραμμή για τα κράτη μέλη προκειμένου να ενισχύσουν την ετοιμότητα, τις ικανότητες ανίχνευσης και την αντίδρασή τους σε περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ενώ παράλληλα βασίζεται στα θεμέλια που τέθηκαν από το Σχέδιο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο του 2017 και λαμβάνει υπόψη σημαντικές νομοθετικές πράξεις που θεσπίστηκαν πρόσφατα, όπως η οδηγία NIS2 και η πράξη αλληλεγγύης στον κυβερνοχώρο.
Το σχέδιο της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός ολοένα και πιο σύνθετου τοπίου απειλών στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας τα υφιστάμενα δίκτυα της ΕΕ, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των εμπλεκόμενων φορέων και ξεπερνώντας τα εμπόδια που ενδέχεται να υπάρχουν.
Βασικά στοιχεία του σχεδίου της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο
Το σχέδιο της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο υπογραμμίζει τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και της παγκόσμιας συνδεσιμότητας ως ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Ωστόσο, μια ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένη και ψηφιακή κοινωνία αυξάνει επίσης τους κινδύνους περιστατικών κυβερνοασφάλειας και κυβερνοεπιθέσεων. Οι υβριδικές εκστρατείες και οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ.
Ενώ τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας και κυβερνοκρίσεων, περιστατικά μεγάλης κλίμακας μπορεί να προκαλέσουν τέτοιο επίπεδο διαταραχής που να υπερβαίνει την ικανότητα ενός κράτους μέλους να ανταποκριθεί, ή μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε πολλά κράτη μέλη.
Καθώς ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πλήρως ανεπτυγμένη κρίση, επηρεάζοντας τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ ή θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και προστασία, η συνεργασία σε τεχνικό, επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων για αυτού του είδους τα περιστατικά.
Για να προσδιοριστεί συγκεκριμένα τι είναι τα περιστατικά μεγάλης κλίμακας ή οι κρίσεις στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο Ένωσης, το σχέδιο της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο παρέχει σαφείς εξηγήσεις για το πότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο κρίσης και ποιοι είναι οι ρόλοι των σχετικών δικτύων σε επίπεδο Ένωσης, των φορέων και των μηχανισμών του (όπως ο ENISA, ο Οργανισμός της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή το EU-CyCLONe, το ευρωπαϊκό δίκτυο συνδέσμων για την αντιμετώπιση κρίσεων στον κυβερνοχώρο). Το κείμενο επισημαίνει επίσης τη σημασία του συντονισμού της δημόσιας επικοινωνίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από περιστατικά κρίσης.
Το Σχέδιο της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσεων στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων και με το ΝΑΤΟ, μέσω ενισχυμένων μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών, όπου είναι δυνατόν και όταν χρειάζεται.
Τέλος, το Σχέδιο της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει επίσης κεφάλαια σχετικά με την ανάκαμψη, ενώ προσπαθεί να ενισχύσει την ανταλλαγή διδαγμάτων μεταξύ των κρατών μελών.
Ιστορικό
Από το 2017, το τοπίο των απειλών και το πλαίσιο της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο άλλαξαν σημαντικά με διάφορα μέσα που εξετάζουν τη διαχείριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως η οδηγία NIS2 ή η πράξη αλληλεγγύης στον κυβερνοχώρο. Αυτό απαιτούσε την αλλαγή του σχεδίου του 2017.
Οι συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της πολωνικής Προεδρίας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου ΤΤΕ στις 4-5 Μαρτίου στη Βαρσοβία, το οποίο ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο θέμα της κυβερνοασφάλειας.