Γράφημα: σπατάλη φαγητού στην ΕΕ

Παρασκευή, 26 Μάιος, 2017 | Τα νέα του δικτύου μας

Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού σπαταλώνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, ποσό που αντιστοιχεί σε 173 κιλά για κάθε πολίτη. Το ενημερωτικό γράφημα καταδεικνύει σε ποιους τομείς και σε ποιές χώρες της ΕΕ γίνεται η περισσότερη σπατάλη φαγητού.

Αυτό δεν αποτελεί μόνο σπατάλη των πόρων αλλά συμβάλλει και στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχει βέβαια και η ηθική πλευρά του προβλήματος, δεδομένου ότι περίπου 793 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο υποσιτίζονται και 55 εκατομμύρια άνθρωποι (9,6% του πληθυσμού της ΕΕ) δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα το 2014.

Τα τρόφιμα χάνονται και σπαταλώνται κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού: από τα αγροκτήματα μέχρι τη μεταποίηση και από τα εργοστάσια έως τα μαγαζιά, τα εστιατόρια αλλά και τα σπίτια. Ωστόσο, το περισσότερο φαγητό στην ΕΕ σπαταλάται από νοικοκυριά (53%) και κατά τη μεταποίηση (19%). Οι καταναλωτές συχνά αγνοούν την ύπαρξη του προβλήματος αυτού και τις επιπτώσεις του. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι ημερομηνίες στα τρόφιμα συχνά δεν κατανοούνται σωστά, αν και περίπου έξι στους δέκα Ευρωπαίους υποστηρίζουν πως πάντα ελέγχουν την ημερομηνία κατανάλωσης και την ημερομηνία λήξης.

Στις 16 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τις πρροσπάθεις για να μειωθεί κατά το ήμισυ η σπατάλη φαγητού στην ΕΕ έως το 2030, αναιρώντας τους υφιστάμενους περιορισμούς στις δωρεές τροφίμων και εξαλείφοντας τη σύγχυση σχετικά με τις ημερομηνίες κατανάλωσης και λήξης.

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.