#Foititips: Ο φοιτητής στον πλανήτη κορoνοϊό

Δευτέρα, 5 Οκτώβριος, 2020 | NEAΕκπαίδευση

του Δήμου Αναγνώστου.

Photo by John SchnobrichΗ φοιτητική ζωή αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα ανάμεσα στην ενηλικίωση και στην προετοιμασία της εισόδου στην επαγγελματική πραγματικότητα. Η σημερινή χρονιά όμως έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Εκτός από τους συνήθεις προβληματισμούς που απασχολούν τον μέσο φοιτητή, έρχεται να προστεθεί και η πανδημία του κορoνοϊού.

Ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να προσαρμοσθεί σε νέα δεδομένα. Συνηθισμένες πρακτικές των φοιτητών, όπως η παρακολούθηση των μαθημάτων στο αμφιθέατρο ή και η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της εκάστοτε σχολής για την εκπόνηση εργασίας, έχουν καταστεί εν πολλοίς αν όχι ακατόρθωτα, σίγουρα περίπλοκα με σημαντικές προϋποθέσεις. Αυτή είναι εποχή που όλος πλανήτης καλείται να προσαρμοσθεί στα θέλω και τις απαιτήσεις της προκειμένου να επιβιώσει. Σε προσωπικό επίπεδο επήλθαν θεμελιώδεις αλλαγές στην καθημερινότητα του φοιτητή, ο οποίος καλείται να αλλάξει συνήθειες χρόνων μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Εκπαίδευση

Ας επανέλθουμε όμως και πάλι στο επίπεδο του πανεπιστημίου. Από την παρακολούθηση των μαθημάτων μέχρι την εξέταση τους για την απόκτηση του πτυχίου, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Ο υπολογιστής που έτσι και αλλιώς αποτελούσε ένα αναπόσπαστο τμήμα στην καθημερινότητα του φοιτητή, λόγω της πανδημίας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά σε σημείο να μετατραπεί σε προέκταση της φοιτητικής ζωής των νέων.

Στο σημείο, όμως, αυτό αξίζει να αναφερθεί και η θετική, αισιόδοξη πλευρά του φαινομένου. Σαν φοιτητής της τηλεκπαίδευσης απλά εκμεταλλεύσου τα θετικά στοιχεία της, όπως η αυτοδιδασκαλία, ο πιο ευέλικτος προγραμματισμός, και η πρόσβαση σε όλο και περισσότερες διαδικτυακές πηγές, που αναμφισβήτητα δίνουν ένα διαφορετικό προφίλ στην εργασία σου, αλλά σίγουρα θα σε ανανεώσουν και θα σε κάνουν πιο αποτελεσματικό.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία με τους συμφοιτητές αλλά και με το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει χάσει εν πολλοίς τον διαπροσωπικό της χαρακτήρα. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πλέον μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η μετατροπή αυτή έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε κάθε φοιτητή. Ίσως κάποιοι μιλήσουν για αύξηση φαινομένων μοναξιάς, αλλά μην ξεχνάμε τους εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και χαλάρωσης με συμφοιτητές και φίλους, όπως να πιούμε έναν καφέ στο πάρκο της γειτονιάς ή να μελετήσουμε όλοι μαζί στο σπίτι κάποιου με fast food για συνοδεία. Ας μην μένουμε, λοιπόν, μόνο στα αρνητικά..

Εργασία

Ένας ακόμη τομέας ο οποίος έχει πολλές αλλαγές λόγω της πανδημίας είναι ο εργασιακός. Οι φοιτητές που συμμετείχαν σε πρακτικές αναγκάστηκαν είτε να τις διακόψουν είτε να αναβληθεί η έναρξή τους, με αποτέλεσμα να αλλάξουν εξ ολοκλήρου τα σχέδια τους για το μέλλον. Μεταπτυχιακά προγράμματα αναβλήθηκαν, ενδεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα μειώθηκαν και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξήθηκε κατακόρυφα τοποθετώντας τους φοιτητές σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όμως, και πάλι η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία έρχονται να δώσουν μια αισιόδοξη χροιά. Και γιατί όχι, είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε και κάτι καινούριο, πιο εκσυγχρονισμένο.

Η αισιοδοξία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια του φοιτητή να προσαρμοσθεί στην νέα πραγματικότητα. Ως το μέλλον αυτού του πλανήτη οφείλουμε πρώτα στον εαυτό μας και έπειτα στον κόσμο να προσεγγίσουμε την θετική πλευρά της κατάστασης αυτής. Η απαισιοδοξία δεν είναι εργαλείο το οποίο θα πρέπει να περιέχεται στην φαρέτρα της ζωής ενός νέου. Είτε στον τομέα του επαγγελματικού και εκπαιδευτικού στίβου είτε στην κοινωνική πραγματικότητα είναι όφελος όλων να επιλεχθεί ο δρόμος της αισιοδοξίας και της θετικότητας.

Πηγή: citycampus.gr

Φωτογραφία: John Schnobrich

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.