Φοιτητική ζωή στη Σλοβακία

Τετάρτη, 11 Νοέμβριος, 2020 | NEAΕκπαίδευσηΕυκαιρίες σταδιοδρομίας στην ΕΕ

Photo by Martin Katler on UnsplashΦοιτητική ζωή στη Σλοβακία: Γλώσσα Διδασκαλίας

Η κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι τα σλοβακικά. Ωστόσο πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα σε άλλες γλώσσες και κυρίως στην αγγλική. Φροντιστήρια για την εκμάθηση της σλοβακικής ή άλλης γλώσσας πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.  Πριν  δηλαδή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και περιλαμβάνονται στην τιμή φοίτησης ή στην υποτροφία.

Φοιτητική ζωή στη Σλοβακία: Κόστος ζωής

Το νόμισμα της Σλοβακίας είναι το ευρώ. Επιπλέον οι τιμές των βασικών προϊόντων στη Σλοβακία είναι χαμηλότερες από αυτές την Ελλάδα.

-Στη Σλοβακία για τα ψώνια σας θα πληρώσετε 1,26 φορές λιγότερα από ότι στην Ελλάδα.

-Το κόστος διαμονής στη Σλοβακία κυμαίνεται από 23 ευρώ σε hostel έως 56 ευρώ σε ξενοδοχείο 3 αστέρων. Ενώ η τιμή διανυκτέρευσης σε πολυτελές ξενοδοχείο ανέρχεται στα 153 ευρώ.

-Όσον αφορά τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς το κόστος είναι επίσης χαμηλό. Πιο συγκεκριμένα το εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει 0,70 ευρώ. Ακόμα, η ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σλοβακία είναι 16 ευρώ την ημέρα, ενώ το κόστος της χρήσης ταξί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες με τιμή εκκίνησης περίπου τα 3 ευρώ.

Φοιτητική ζωή στη Σλοβακία: Δραστηριότητες

Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις δραστηριότητες που δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε όσο ζείτε στην Σλοβακία:

Πεζοπορία από το Strbske pleso στους καταρράκτες Skok, στην οροσειρά Τάρτα:

Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπου συναντάει κανείς μια ορεινή λίμνη, ενώ παράλληλα του δίνεται η δυνατότητα για πολλές μικρές εκδρομές στην οροσειρά Τάρτα. Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε τη χαρά της πεζοπορίας σε αυτή την τοποθεσία, όπου ο φρέσκος και καθαρός αέρας θα σας ανανεώσει, η φύση θα σας αποζημιώσει και οι καταρράκτες Skok θα σας μαγέψουν. Αν οι δυνάμεις σας δεν σας εγκαταλείπουν, ανεβείτε ψηλά και θαυμάστε τους καταρράκτες από ψηλά, ενώ οι πιο… αργοί περιπατητές μπορούν να κάνουν μια πιο χαλαρή βόλτα στο Strbske pleso, απολαμβάνοντας σχεδόν εξίσου τη φύση και την ομορφιά.

Επίσκεψη στο κάστρο Σπις

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης. Το κάστρο Σπις κλείνει… 900 χρόνια ζωής και βρίσκεται στην ανατολική Σλοβακία, στο δρόμο από τη Levoca προς την Presov, πάνω από την πόλη Spišské Podhradie, πάνω σε βράχο τραβερτίνης. Η θέα από εκεί μοιάζει τόσο αγνή, ενώ το μέρος μπορεί εύκολα να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο –δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Περιπλάνηση στο Εθνικό Πάρκο Slovak Paradise

Αυτό το Εθνικό Πάρκο, όπως είναι ξεκάθαρο και από την ονομασία του ως σλοβάκικος παράδεισος, είναι ένα «μαγικό» κομμάτι γης με δάση στην ανατολική Σλοβακία. Είναι γεμάτο ρεματιές, φαράγγια, λιβάδια και καταρράκτες ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι  αφιερωμένο στους πεζοπόρους που αναζητούν αναζωογονητικές διαδρομές, περνώντας από απείραχτη φύση. Τα ξύλινα γεφυράκια, οι ψηλές σκάλες και οι σιδερένιες αλυσίδες του δίνουν ακόμη περισσότερη ατμόσφαιρα κι όσο κι αν το υψόμετρο παραμένει χαμηλό, η περιπέτεια εκτινάσσεται στα ύψη! Το φαράγγι Sucha Bela, με τους καταρράκτες, τις σκάλες του, τα φυσικά… τζακούζι του και το αρχαίο του μοναστήρι, είναι ένα από τα αξιοθέατα του πάρκου που δεν πρέπει να χάσετε.

Περιήγηση στη Σπηλιά της Ελευθερίας Demanovska, εκδρομή στη Μπρατισλάβα

Στην κοιλάδα Demanovska, η Σπηλιά της Ελευθερίας Demanovska ίσως και να είναι το πιο όμορφο υπόγειο μέρος της Σλοβακίας. Επισκεφτείτε το με οργανωμένη εκδρομή, η οποία κρατάει 1-1,5 ώρα και σας πάει σε μαγευτικούς θόλους και περάσματα, όπου μπορείτε να δείτε εκκεντρικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που θα σας κόψουν την ανάσα. Η θερμοκρασία εκεί είναι περίπου 7 βαθμοί Κελσίου και υπάρχουν πολλά σκαλιά, κάτι που ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη αν έχετε παιδιά.

Επίσκεψη στα ανοιχτά μουσεία-χωριά

Η Σλοβακία έχει περίπου 14 ανοιχτά μουσεία, δηλαδή εκθέσεις κτιρίων και τεχνουργημάτων σε χώρους και χωριά που αποτελούν μουσεία, τα οποία ονομάζονται skanzens. Μέσω αυτών θα καταφέρετε να έρθετε σε επαφή με την παράδοση της χώρας, την αρχιτεκτονική της, την οικονομική ιστορία της και θα δείτε παραδείγματα παραδοσιακών κτιρίων, επίπλων, σχολείων, εκκλησιών, μαγαζιών, χειροτεχνιών και δημιουργημάτων, από προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες. Κι αν είστε τυχεροί, ίσως πετύχετε και κάποιο πιο ιδιαίτερο event ή έκθεση σε αυτού του είδους τα μουσεία –μην παραξενευτείτε αν δείτε μέχρι και… γάμο. Τρία από τα καλύτερα μουσεία αυτής της κατηγορίας είναι το Pribylina, το Vlkolinec (Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO) και το Cicmany.

Τουρ στα Καρπάθια με κρασί

Αν μαζί με τα ταξίδια αγαπάτε και το κρασί, ενωθείτε με τους πιστούς του φίλους και λάβετε μέρος στο τουρ που διοργανώνουν κάθε χρόνο, όπου δοκιμάζουν κρασιά στην περιοχή των Μικρών Καρπαθίων, η οποία ενδείκνυται τόσο για γευσιγνωσία κρασιού, όσο και για επαφή με την ιστορία. Τα Μικρά Καρπάθια είναι μια γόνιμη περιοχή με αμπελουργικές ζώνες που παράγει κρασί και είναι ορατή από το Δούναβη, αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Στο πλαίσιο της περιήγησης θα βρεθείτε σε πολλά πολύχρωμα χωριά και μικρές πόλεις, όπως στην St. Jur, την Pezinok και τη Modra, οι οποίες βρίσκονται στους πρόποδες των Μικρών Καρπαθίων, όπου και θα βρείτε τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού της Σλοβακίας.

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Červený Kamen, ένα κόκκινο, πέτρινο κάστρο, από τα πιο όμορφα της Σλοβακίας, όπου διατηρείται ακόμα και σήμερα η αριστοκρατική διάθεση, και γνωρίστε το μεγαλύτερο κελάρι κρασιών της κεντρικής Ευρώπης.

Πηγή: citycampus.gr

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.