Ευρωπόλ: Το Συμβούλιο εγκρίνει διαπραγματευτική εντολή σχετικά με τους νέους κανόνες για την ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού

Τετάρτη, 7 Ιούλιος, 2021 | NEA

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών στην ΕΕ συμφώνησαν επί διαπραγματευτικής εντολής σχετικά με σχέδιο κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού Ευρωπόλ όσον αφορά τη συνεργασία της με ιδιωτικούς φορείς, την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς υποστήριξη ποινικών ερευνών και τον ρόλο της στην έρευνα και την καινοτομία.

«Οι εγκληματίες αναπροσαρμόζουν διαρκώς τον τρόπο δράσης τους και, αν θέλουμε να τους καταπολεμήσουμε με επιτυχία, πρέπει να πράξουμε ανάλογα. Δεδομένου ότι η εγκληματικότητα έχει ολοένα πιο διασυνοριακό και ψηφιακό χαρακτήρα, η Ευρωπόλ καλείται να αναλάβει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη στήριξη των κρατών μελών και στην προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της επιβολής του νόμου. Αυτό το σχέδιο νέων κανόνων θα της προσφέρει τα απαραίτητα μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.»

Eduardo Cabrita, υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας

Οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και, κατά την κρίση COVID-19, άδραξαν αμέσως την ευκαιρία ώστε να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να αναπτύξουν νέες εγκληματικές δραστηριότητες. Οι απειλές αυτές έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα, καθώς οι εγκληματικές ομάδες συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων. Χάρη στο σχέδιο κανονισμού, η Ευρωπόλ θα είναι σε θέση να στηρίξει καλύτερα τα κράτη μέλη στον αγώνα τους κατά των νέων απειλών και τρόπων δράσης.

Συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς

Η αυξημένη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών από εγκληματίες έχει ως αποτέλεσμα να κατέχουν οι ιδιωτικοί φορείς όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που μπορεί να έχουν σημασία για τις ποινικές έρευνες. Δεδομένου ότι το διαδίκτυο δεν γνωρίζει σύνορα, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν συχνά να παρέχονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων, η Ευρωπόλ θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα απευθείας από τους ιδιωτικούς φορείς, ώστε να υπάρχει ένα σημείο επαφής σε επίπεδο ΕΕ για τη νόμιμη ανταλλαγή δεδομένων πολλαπλής δικαιοδοσίας. Στη συνέχεια, η Ευρωπόλ θα είναι σε θέση να αναλύει τα δεδομένα αυτά προκειμένου να προσδιορίζει τα αρμόδια κράτη μέλη και να διαβιβάζει τις πληροφορίες στις αντίστοιχες εθνικές αρχές.

Επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων

Τα δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο ποινικών ερευνών έχουν αυξηθεί σε όγκο και έχουν γίνει πιο πολύπλοκα. Τα κράτη μέλη, με τη δική τους ανάλυση των δεδομένων, δεν μπορούν πάντα να εντοπίζουν τις διασυνοριακές διασυνδέσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων, η Ευρωπόλ θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται μεγάλα και σύνθετα σύνολα δεδομένων ώστε να βοηθά τα κράτη μέλη να καταπολεμούν το σοβαρό έγκλημα και την τρομοκρατία. Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης αυστηρές απαιτήσεις ώστε η επεξεργασία δεδομένων από την Ευρωπόλ να διενεργείται πάντα με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, ευθυγραμμιζόμενος με τον κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Έρευνα και καινοτομία

Δεδομένου ότι η χρήση νέων τεχνολογιών από τους εγκληματίες δημιουργεί προβλήματα για την ασφάλεια της Ένωσης, οι αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να ενισχύσουν τις τεχνολογικές τους ικανότητες. Για να επιτευχθεί αυτό, βάσει του σχεδίου κανόνων, η Ευρωπόλ αναλαμβάνει να στηρίζει τα κράτη μέλη όσον αφορά τη χρήση νεοεμφανιζόμενων τεχνολογιών. Η Ευρωπόλ θα πρέπει επίσης να διερευνήσει νέες προσεγγίσεις και να αναπτύξει κοινές τεχνολογικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, πάντα με την επιφύλαξη ισχυρών διασφαλίσεων όσον αφορά την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Συνεργασία με τις τρίτες χώρες

Σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την επιθυμία να επεκταθούν οι δυνατότητες συνεργασίας της Ευρωπόλ με τις βασικές τρίτες χώρες. Καθιέρωσαν τη δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με τις χώρες οι οποίες έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες διασφαλίσεις με νομικά δεσμευτική πράξη ή τις είχαν ήδη σύμφωνα με την αυτοαξιολόγηση της Ευρωπόλ.

Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπόλ θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και να την στηρίζει κατά τις έρευνές της όταν της ζητείται. Η Ευρωπόλ θα πρέπει επίσης να αναφέρει χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάθε αξιόποινη συμπεριφορά που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της. Προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, το σχέδιο κανονισμού καθορίζει επίσης τους κανόνες για την πρόσβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα δεδομένα της Ευρωπόλ.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση κανονισμού στις 9 Δεκεμβρίου 2020. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων μπορούν να αρχίσουν μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την εντολή του.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), ώστε να μπορεί ο οργανισμός να διαθέτει στους υπαλλήλους πρώτης γραμμής τα δεδομένα τρίτων χωρών μέσω του SIS. Η εντολή σχετικά με τη βασική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε σήμερα, τροποποιεί την πρόταση στο βαθμό που οι καταχωρήσεις που εισάγονται προς το συμφέρον της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργούνται από τα κράτη μέλη και όχι από την Ευρωπόλ.

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.