Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν δράση

Πέμπτη, 6 Οκτώβριος, 2016 | Πολυμέσα

Η Συρία, το Brexit, τα προβλήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η μετανάστευση είναι ορισμένα από τα ζητήματα που οι ευρωβουλευτές θέλουν να τεθούν επί τάπητος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου.

Σήμερα σκέφτομαι δύο βασικά θέματα. Το πρώτο είναι το Brexit. Η Theresa May θα παρευρεθεί για πρώτη φορά. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στον κ. Cameron αλλά αρνήθηκε και τώρα χρειαζόμαστε σαφήνεια. Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα αναφερθώ είναι η Συρία, κυρίες και κύριοι. Παρακολουθούμε ανήμποροι μια ανθρώπινη τραγωδία. Όλοι ξέρουμε ποιοι ευθύνονται. Ξέρουμε πως είναι ο Assad, που δολοφονεί μαζικά τον λαό του και φυσικά ο Putin. Πρέπει να κάνετε και άλλα, να λάβετε πιο δύσκολες αποφάσεις για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν τελικά στον Putin και τον Assad και τον ορισμό μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι.

Αλλιώς η τραγωδία αυτή θα συνεχιστεί. Προσωπικά θεωρώ πως οι κυρώσεις είναι λάθος τρόπος αντιμετώπισης. Αλλά δεν είναι για αυτό που δέχομαι να είμαι στην ίδια κατηγορία με τον Putin. Οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι είναι ένα έγκλημα που διαπράττει και η Ρωσία αλλά ευθύνονται και άλλοι. Θα επαναλάβω: Μην πέφτετε στην παγίδα να θεωρείτε την Ρωσία ως «Αυτοκρατορία του Κακού». Όπως οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχω συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μόνο να φανταστώ μπορώ πως θα είναι εκείνο των Βρυξελλών, το φθινόπωρο του 2016. Φαντάζομαι 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ιδιαίτερα ταραγμένους λόγω της ανακοίνωσης των μαζικών απολύσεων από τις Commerzbank, ING, Caterpillar, Alstom.

Πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα για τις ζωές των πολιτών μας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επαναλαμβάνω, πρέπει να μπούμε σε μια νέα φάση επεκτατικών οικονομικών πολιτικών και οι εθνικοί προϋπολογισμοί του 2017 των κρατών πρέπει να είναι φιλόδοξοι αλλιώς η Ευρώπη θα βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση. Χρειαζόμαστε μια πραγματική βιομηχανική πολιτική γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να εξυπηρετεί πολυεθνικές όπως η Caterpillar. Για την μεταναστευτική κρίση, η Eurostat εκτιμά πως μόνο το 30% προέρχονται από τη Συρία. Καταλήξατε σε κάποιο συμπέρασμα από αυτό; Όχι, καθόλου.

Η ανεύθυνη πολιτική σας, μας φέρνει περισσότερους οικονομικούς μετανάστες. Όλοι θέλουμε απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα. Να λυθεί η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις για δημιουργία περισσότερων θέσεων. Να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές κατά της ασφάλειας. Και όμως αυτό που γίνεται σε αυτή την αίθουσα είναι οι πολιτικοί να φωνάζουν «όχι στην λιτότητα» να προτείνουν δωρεάν πάσο στο Interrail και να διαμαρτύρονται για τις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ. Μόνο σλόγκαν και καθόλου έργα.

Πηγή: europarltv.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.