Ευρωβαρόμετρο: Η σταθερή υποστήριξη της ΕΕ, αλλά και οι δυσοίωνες προοπτικές

Τρίτη, 6 Δεκέμβριος, 2016 | Τα νέα του δικτύου μας

indexΑυτά που φέρνουν τους πολίτες της Ε.Ε. κοντά είναι πιο πολλά απο αυτά που τους χωρίζουν, σύμφωνα με το 71% των Ευρωπαίων ενώ το 53% πιστεύει ότι το να είναι μέλος της Ε.Ε., είναι καλό για τη χώρα του, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Parlemeter του Ευρωβαρόμετρου, που έγινε μετά από σχετικό αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν (53%) πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ λειτουργεί θετικά για τη χώρα τους (κάτω από δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2015). Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ λειτουργεί θετικά για τη χώρα τους, έχει αυξηθεί σταδιακά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, φθάνοντας το 47% νωρίτερα το 2016.

Όπως και  το 2015, το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα τους ωφελήθηκε από την ιδιότητα του μέλους. Ενώ το ποσοστό αυτό παρέμεινε σταθερό σε ολόκληρη την ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί, με το 56% των Βρετανών να δηλώνουν τώρα ότι η Βρετανία έχει ωφεληθεί από την ένταξη. Άλλα αποτελέσματα δείχνουν πτώση. Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι η φωνή τους έχει όλο και λιγότερη απήχηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, σε 26 από τα 28 κράτη μέλη,  οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η φωνή τους έχει περισσότερη απήχηση στη χώρα τους (53% κατά μέσο όρο, -10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015) από ό, τι σε επίπεδο Ε.Ε. (37% κατά μέσο όρο, -2 ποσοστιαίες μονάδες). Οι άνθρωποι δεν έχουν θετική άποψη για το μέλλον, τόσο στην ΕΕ, όπου το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» (+13 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2015),  όσο και στη χώρα τους (58%, 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015). Εθνικά δελτία (στα αγγλικά) που αναφέρουν τα αποτελέσματα για κάθε κράτος μέλος είναι επίσης διαθέσιμα στη σελίδα Parlemeter 2016.

             



Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.