Ευρώπη 2020 – Η αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης

Δευτέρα, 25 Νοέμβριος, 2013 | ΕκδόσειςΠολιτικές της ΕΕ

Όπως οι περισσότερες περιοχές του κόσμου, έτσι και η Ευρώπη διανύει περίοδο αλλαγών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αναχαίτισε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο πολλών ετών και έφερε στην επιφάνεια τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτόχρονα, γίνονται εντονότερες διάφορες μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η παγκοσμιοποίηση, η πίεση στους φυσικούς πόρους και η γήρανση του πληθυσμού.

Αν θέλουμε να προσαρμοστούμε σ’ αυτή τη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις πρακτικές του παρελθόντος. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι οποίες ήρθαν στην επιφάνεια με την κρίση, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή μεταρρυθμίσεις που βασίζονται σε εθνικές προσπάθειες, αλλά θεμελιώνονται πάνω σε ευρωπαϊκά επιτεύγματα, όπως η ενιαία αγορά, η κοινή εμπορική πολιτική και άλλες πολιτικές της ΕΕ. Αν θέλουμε, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να διατηρήσουμε το πρότυπο της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερη.

Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της δρομολόγησαν το 2010 μια στρατηγική για διατηρήσιμη ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία: τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που συνδέονται με την κρίση και προτείνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω αναπτυξιακών μέτρων για να προετοιμαστεί η ευρωπαϊκή οικονομία καλύτερα για το μέλλον. Μάθετε περισσότερα σε αυτή τη νέα έκδοση!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να προμηθευτείτε αντίτυπα αυτής και όλων των άλλων εκδόσεων της ΕΕ εντελώς δωρεάν.

Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια» που εξηγεί τι κάνει η ΕΕ σε διάφορους τομείς πολιτικής, γιατί και με ποια αποτελέσματα. Για να δείτε και άλλες δημοσιεύσεις από την ίδια σειρά πατήστε εδώ.

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.