Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Συμφωνία των Υπουργών Νεολαίας

Τετάρτη, 22 Νοέμβριος, 2017 | NEA

Στις 20/11, οι υπουργοί της ΕΕ στο Συμβούλιο «Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός» κατέληξαν σε συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής να παρασχεθεί στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αυτόνομος προϋπολογισμός και ειδικό νομικό πλαίσιο. Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους κ. Günther H. Oettinger, ο Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό κ. Tibor Navracsics και η Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού κ. Marianne Thyssen εκφράζουν ικανοποίηση για τη συμφωνία.

Η κοινή τους δήλωση έχει ως εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια γενική προσέγγιση σχετικά με το νομικό πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη και θεμελιακή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο περισσότεροι από 41 000 νέοι έχουν εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, να επιμορφωθούν ή να εργαστούν για το κοινό καλό. Πρέπει να εκτιμήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να στραφούμε προς μια βιωσιμότερη και δικαιότερη Ευρώπη. Η ειδική νομική βάση και ο αυτόνομος προϋπολογισμός για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα δημιουργήσουν σαφείς κανόνες με την υποστήριξη της σταθερής χρηματοδότησης. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί ώθηση σε δραστηριότητες αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε 100 000 τοποθετήσεις έως το 2020.

Η σημερινή συμφωνία από τα κράτη μέλη προετοιμάζει το έδαφος για μια τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη μαλτέζικη Προεδρία για την έναρξη της διαδικασίας και την εσθονική Προεδρία για την προσήλωση και τη σκληρή εργασία της που οδήγησαν σε ομοφωνία σχετικά με αυτόν τον σημαντικό φάκελο, λιγότερο από έξι μήνες μετά την υποβολή της πρότασής μας. Τώρα βασιζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προχωρήσει γρήγορα ο φάκελος αυτός».

Επόμενα βήματα

Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την έκθεσή του, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση τριμερούς διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Ιστορικό

Στις 30 Μαΐου 2017, ύστερα από στοχευμένες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση να χορηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μία ενιαία νομική βάση, αυτόνομος χρηματοδοτικός μηχανισμός και ένα ευρύτερο σύνολο δραστηριοτήτων αλληλεγγύης. Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω αύξηση της συνοχής, του αντικτύπου και στη βελτίωση της σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας. Έκτοτε, πραγματοποιούνται συζητήσεις τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο ώστε να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την πρόταση. Στην κοινή τους δήλωση, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επί της πρότασης ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου: Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης— ειδική νομική βάση και αυτόνομος προϋπολογισμός (Μάιος 2017)

Ερωτήσεις και απαντήσεις: Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης— ειδική νομική βάση και αυτόνομος προϋπολογισμός (Μάιος 2017)

Ενημερωτικό δελτίο: Προώθηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

H ανακοίνωση στον ιστότοπο της ΕΕ

Πηγή: ec.europa.eu

 

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.