Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2017: τι έχει ψηφίσει, τι απομένει να γίνει

Τετάρτη, 26 Απρίλιος, 2017 | NEA

koinovoulioΑπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι τη βελτίωση της κινητής τηλεφωνίας και την μάχη για το περιβάλλον, η Ένωση, και το Κοινοβούλιο, έχουν δεσμευθεί να πάρουν σειρά συγκεκριμένων μέτρων μέσα στο 2017. Τι έχει ήδη γίνει; Τι απομένει; Περισσότερα στο άρθρο μας.

Στο τέλος του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή υπέγραψαν για πρώτη φορά κοινή δήλωση που καθορίζει έξι μεγάλες κεντρικές νομοθετικές προτεραιότητές τους για το 2017: την απασχόληση και την ανάπτυξη, την κοινωνική Ευρώπη, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τη ψηφιακή ενιαία αγορά και την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Περισσότερα για τις νομοθετικές προτάσεις εδώ.

Όσον αφορά την ασφάλεια, το ΕΚ διεύρυνε τον ορισμό των αδικημάτων που θεωρούνται ότι σχετίζονται με την τρομοκρατία, ποινικοποιώντας πράξεις όπως η εκπαίδευση για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων ή τα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Με νέο κανονισμό καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι με τη χρήση βάσεων δεδομένων σε όλους όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ. Επιπλέον, το ΕΚ ενέκρινε αυστηρότερους ελέγχους στη χρήση ακόμα και απενεργοποιημένων όπλων τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου.

Για να προσφέρει όσα υπόσχεται, η ψηφιακή αγορά στην Ευρώπη πρέπει να μπορέσει να ανταποκριθεί στην συνεχώς αυξανόμενη πρόσβαση στο ίντερνετ απο κινητά τηλέφωνα, κάτι που σημαίνει σε συνεχή αύξηση του όγκου των δεδομένων που πρέπει να μεταφέρουν τα δίκτυα. Έτσι, το ΕΚ ψήφισε να διατεθεί η ζώνη των 700 MHz για χρήση στην επόμενη, 5η γενιά κινητών. Ακόμη, αφαίρεσαν τα τελευταία εμπόδια για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στη χρήση κινητού στο εξωτερικό, καθορίζοντας όρια στις χρεώσεις χοντρικής που οι εταιρίες χρεώνουν μεταξύ τους και, στη συνέχεια, στους πελάτες τους για συνδέσεις στο εξωτερικό.

Στο μέτωπο του περιβάλλοντος, το ΕΚ υιοθέτησε τον Φεβρουάριο τη θέση του για την επικείμενη αναμόρφωση του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ με στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα και να δημιουργήσει κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε πιο πράσινες τεχνολογίες. Ακόμη, εγκρίθηκαν νέα μέτρα για τη μείωση της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης. Στο θέμα αυτό το ΕΚ βρίσκεται ακόμα σε διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές διαπραγματεύονται στο Συμβούλιο με τα κράτη μέλη τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της νομοθεσίας στο ξέπλυμα χρήματος, τη διαφύλαξη της ασφάλειας στον εφοδιασμό αερίου και τη δημιουργία Οργανισμού Ασύλου της ΕΕ με περισσότερη εξουσία σε σχέση με το σημερινό «Γραφείο Υποστήριξης Ευρωπαϊκού Ασύλου».

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.