Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορίζει νέους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην Αθήνα, την Πράγα και τη Λευκωσία

Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος, 2017 | NEA

SIMAIA EUROPIS

Ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης θα αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα την 1η Φεβρουαρίου 2018, η κ. Dana Kovarikova θα αναλάβει καθήκοντα στην Τσεχική Δημοκρατία την 1η Φεβρουαρίου 2018 και ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος θα πράξει το ίδιο στην Κύπρο την 1η Απριλίου 2018.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης, Έλληνας υπήκοος, θα φέρει στον νέο του ρόλο την άριστη γνώση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ την οποία έχει αποκτήσει στα τριάντα έτη σταδιοδρομίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο επαφών με φορείς στην Ελλάδα. Αφότου προσλήφθηκε στην Επιτροπή το 1987, ο κ. Μαρκοπουλιώτης υπηρέτησε σε σειρά συμβουλευτικών και διοικητικών θέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η περιφερειακή πολιτική, οι θαλάσσιες υποθέσεις, η απασχόληση, η αλιεία και η επικοινωνία. Επίσης, υπηρέτησε στα ιδιαίτερα γραφεία των επιτρόπων Bruce Millan και Monika Wulf-Mathies, αρμόδιων για τις περιφερειακές πολιτικές και το ταμείο συνοχής στις Επιτροπές Delors II και Santer, αντιστοίχως. Κατά το διάστημα 2001-2006 διετέλεσε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ το 2006, αφού επέστρεψε στις Βρυξέλλες, διορίστηκε προϊστάμενος της μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό των αντιπροσωπειών στα κράτη μέλη. Από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ο κ. Μαρκοπουλιώτης εργάστηκε ως επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη, η οποία ήταν αρμόδια για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία, ενώ από τον Μάρτιο του 2012 υπηρετεί ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο.

Η κ. Dana Kovarikova, Τσέχα υπήκοος, ασκεί καθήκοντα επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Πράγα από τον Σεπτέμβριο του 2016. Προσλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2005 και έχει υπηρετήσει έκτοτε, μεταξύ άλλων, στη Γενική Γραμματεία, στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών, καθώς και, από τον Αύγουστο του 2014, ως προϊσταμένη του τμήματος πολιτικών θεμάτων της αντιπροσωπείας στην Πράγα. Η κ. Kovarikova έχει επίσης εργαστεί στην τσεχική δημόσια διοίκηση, σε υποστήριξη της Τσεχικής Προεδρίας το 2009.

Ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Έλληνας υπήκοος, εργάζεται στην Επιτροπή για σχεδόν 30 έτη και έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία σε σειρά διαφορετικών τομέων πολιτικής, καθώς και στην πολιτική επικοινωνία. Επί του παρόντος, υπηρετεί ως προϊστάμενος της μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας που είναι επιφορτισμένη με την ενημέρωση των πολιτών, ενώ κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής προϊστάμενος της αρμόδιας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες μονάδας, καθώς και ως επικεφαλής και ως ασκών καθήκοντα επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2006-2010. Προηγουμένως, είχε εργαστεί στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων.

Ιστορικό

Η Επιτροπή διατηρεί αντιπροσωπείες και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και περιφερειακά γραφεία στη Βαρκελώνη, το Μπέλφαστ, τη Βόννη, το Κάρντιφ, το Εδιμβούργο, τη Μασσαλία, το Μιλάνο, το Μόναχο και το Βρότσλαβ. Οι αντιπροσωπείες αποτελούν τα μάτια, τα αυτιά και τη φωνή της Επιτροπής επί τόπου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς και πληροφορούν τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό για τις πολιτικές της ΕΕ. Οι αντιπροσωπείες υποβάλλουν εκθέσεις στις κεντρικές υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τις σημαντικές εξελίξεις στα κράτη μέλη. Από την έναρξη της θητείας της Επιτροπής Juncker, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών διορίζονται από τον πρόεδρο και αποτελούν πολιτικούς εκπροσώπους του στο κράτος μέλος στο οποίο υπηρετούν.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://ec.europa.eu/greece/home_el

https://ec.europa.eu/czech-republic/home_cs

https://ec.europa.eu/cyprus/

πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.