Ευρωπαϊκή δράση κατά της σπατάλης τροφίμων και της επισιτιστικής ένδειας

Πέμπτη, 19 Οκτώβριος, 2017 | NEA

Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα κατευθυντήριες γραμμές προς διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων στην ΕΕ, ένα βασικό παραδοτέο του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία. Στόχο έχουν να αποσαφηνίσουν τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ και να συμβάλουν στην άρση των φραγμών για τη δωρεά τροφίμων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ θα βοηθήσουν τους δωρητές και τους αποδέκτες των πλεονασμάτων τροφίμων να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις, όπως η υγιεινή των τροφίμων και η παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ασφαλείς πρακτικές δωρεάς τροφίμων. Οι κατευθυντήριες γραμμές προωθούν επίσης την κοινή ερμηνεία των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για τη δωρεά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των συνδεόμενων με τον ΦΠΑ.

Χαιρετίζοντας την έγκριση, ο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, τα νέα είναι καλά. Στην ΕΕ περίπου 550.000 τόνοι τροφίμων ανακατανέμονται σε 6.1 εκατομμύρια άτομα από τράπεζες τροφίμων στην ΕΕ, αυτό όμως είναι μόνο ένα μικρό μέρος του εκτιμώμενου όγκου των τροφίμων που θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν ώστε να προλαμβάνεται η σπατάλη τροφίμων και να καταπολεμάται η επισιτιστική ένδεια. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται σήμερα θα συμβάλουν όχι μόνο στο να διευκολύνουν το έργο της βιομηχανίας και των φιλανθρωπικών οργανώσεων και, ως εκ τούτου, στο να τροφοδοτούν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και στο να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις εθνικές αρχές και τους εθνικούς φορείς όσον αφορά τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων στην ΕΕ».

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ εκπονήθηκαν από την Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τα μέλη της πλατφόρμας της ΕΕ για τις απώλειες και τη σπατάλη τροφίμωνΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN, η οποία συγκεντρώνει κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις, τράπεζες τροφίμων και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής και οι Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη δωρεά τροφίμων, είναι διαθέσιμεςεδώ

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.