Δήλωση του Προέδρου Ζελένσκι, του Πρωθυπουργού Στάρμερ, του Καγκελάριου Μερτς, του Προέδρου Μακρόν, της Πρωθυπουργού Μελόνι, του Πρωθυπουργού Τουσκ, της Προέδρου φον ντερ Λάιεν, του Προέδρου Κόστα, του Πρωθυπουργού Στόρε, του Προέδρου Στουμπ, και της Πρωθυπουργού Φρεντερίκσεν, σχετικά με την ειρήνη για την Ουκρανία 

Είμαστε όλοι ενωμένοι στην επιθυμία μας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, την οποία αξίζει ο λαός της Ουκρανίας.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τη θέση του Προέδρου Τραμπ ότι οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι η τρέχουσα γραμμή επαφής θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή ότι τα διεθνή σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν διά της βίας.

Οι παρελκυστικές τακτικές της Ρωσίας έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η Ουκρανία είναι το μόνο μέρος που αντιμετωπίζει σοβαρά το ζήτημα της ειρήνευσης. Όλοι βλέπουμε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να προτιμά τη βία και την καταστροφή.

Ως εκ τούτου, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση — πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στην οικονομία και την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, έως ότου ο Πούτιν να είναι έτοιμος για την επίτευξη ειρήνης. Αναπτύσσουμε μέτρα για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα ακινητοποιημένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ώστε η Ουκρανία να έχει τους πόρους που χρειάζεται.

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες θα συνεδριάσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο πλαίσιο του συνασπισμού των προθύμων για να συζητήσουν τρόπους προώθησης των εργασιών αυτών και περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας.

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ

Πηγή Κειμένου: European Commission in Greece

Πηγή Εικόνας: EU – Ukraine Flags