Erasmus στην Στοκχόλμη: μια πόλη που αξίζει να γνωρίσεις

Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος, 2023 | NEAΕκπαίδευση

Η Στοκχόλμη, η πρωτεύουσα της Σουηδίας, είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Ανέκαθεν αποτελούσε πόλο συγκέντρωσης φοιτητών από όλο τον κόσμο. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η Βενετία του Βορρά αφού είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά. Για τους φοιτητές Erasmus, η διαμονή τους στην Στοκχόλμη είναι μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Τι κάνει όμως αυτή την πόλη τόσο μοναδική και γιατί ένας φοιτητής αξίζει να την γνωρίσει;

Πανεπιστήμια

Η Στοκχόλμη προσφέρει τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα σε διάσημα πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά κολέγια. Το KTH Royal Institute of Technology κατέχει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης. Σημαντικά ιδρύματα με υψηλή ποιότητα σπουδών αποτελούν επίσης το Karolinska Institutet, το Stockholm School of Economics και το Stockholm University.Τα πανεπιστήμια της Στοκχόλμης προσφέρουν ποικιλία ακαδημαϊκών προγραμμάτων που διδάσκονται στα αγγλικά. Το γεγονός αυτό ευνοεί φοιτητές Erasmus που πρόκειται να μετακινηθούν για σπουδές και δεν γνωρίζουν την τοπική γλώσσα. Παράλληλα τα ίδια τα πανεπιστήμια αλλά και οι φοιτητικές οργανώσεις, όπως το Erasmus Student Network της Στοκχόλμης παρέχουν άμεσα και εύκολα ευκαιρίες δικτύωσης για φοιτητές.

Εύρεση εστίας – διαμερίσματος 

Η εύρεση σπιτιού στην πόλη της Στοκχόλμης είναι μια δύσκολη υπόθεση για έναν φοιτητή Erasmus. Οι προτεινόμενες από το εκάστοτε πανεπιστήμιο επιλογές δωματίων είναι περιορισμένες. Σημαντικό είναι επομένως ο φοιτητής να αιτηθεί άμεσα από την στιγμή που θα του γνωστοποιηθεί η αποδοχή του από το Πανεπιστήμιο. Η επιλογή του να διαμείνει ένας φοιτητής μόνος του σε διαμέρισμα εστίας είναι σίγουρα εφικτή. Κάτι τέτοιο σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις είναι απαγορευτικό από οικονομικής άποψης αλλά και από άποψη διαθεσιμότητας «μονόκλινων» διαμερισμάτων. Η πιθανότητα ο φοιτητής να λάβει θετική απάντηση από εστία είναι μεγάλη. Σε αντίθετη περίπτωση όμως θα πρέπει να αναζητήσει φοιτητικό ή «μη φοιτητικό» σπίτι για το οποίο είναι δύσκολο κανείς να εγγυηθεί τον χρόνο αναμονής και τελικά την επιτυχία εύρεσης. Η αποδοχή σε ένα «μη φοιτητικό» σπίτι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια και την περίοδο μετακίνησης του φοιτητή. Η αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 5 έτη. Τα γνωστότερα site τέτοιων σπιτιών στην Στοκχόλμη είναι το Student.com και το Blocket.

Μετακίνηση

Το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς της Στοκχόλμης είναι πολύ οργανωμένο και ένας φοιτητής δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να μετακινηθεί στην πόλη. Το μετρό αλλά και τα λεωφορεία εξυπηρετούν με συχνά δρομολόγια (κάθε 3-4’) και με ακρίβεια άφιξης. Ένας φοιτητής συμφέρει να εκδώσει μηνιαία κάρτα η οποία κοστίζει περίπου 56 € και έχει απεριόριστες μετακινήσεις. Εναλλακτικά συνιστάται η χρήση ποδηλάτου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, η οποία είναι οικονομικά συμφέρουσα και ασφαλής. Για ένα φοιτητή που σκοπεύει να μετακινηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του εαρινού εξαμήνου, η επιλογή του ποδηλάτου θεωρείται η βέλτιστη.

Γεύμα

Το φαγητό στην Στοκχόλμη είναι γενικά ακριβό ωστόσο υπάρχουν αρκετά εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να επωφεληθεί από φοιτητικές προσφορές. Παράλληλα, πολλοί φοιτητές Erasmus προτιμούν στην καθημερινότητά τους μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού όπου οι τιμές είναι προκαθορισμένες και δεν αποκλίνουν πολύ από τα ελληνικά δεδομένα. Ένας φοιτητής στην Στοκχόλμη «επιβάλλεται» να δοκιμάσει το παραδοσιακό φαγητό της χώρας (κεφτεδάκια με πουρέ) έστω μια φορά, σε κάποιο παραδοσιακό εστιατόριο της παλιάς πόλης. Το κόστος της μερίδας μπορεί να ξεκινήσει από 13 €.

Νυχτερινή ζωή

Η νυχτερινή ζωή στην Στοκχόλμη είναι έντονη και οι φοιτητές μπορούν να διασκεδάσουν, σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν «τσάμπα», σε διάφορα μπαρ και club της πόλης. Οι τιμές σε κάποια μπαρ μπορούν να ξεκινήσουν και από 1€ για ένα ποτήρι κρασί και 3 € για ένα ποτήρι τοπικής μπύρας. Η δωρεάν είσοδος πριν τις 12.00 π.μ. και η πολύ χαμηλή τιμή του αλκοόλ εξασφαλίζεται από τις φοιτητικές οργανώσεις που διοργανώνουν πάρτι σε μαγαζιά της Στοκχόλμης. Καλό είναι λοιπόν ένας φοιτητής να μην παραλείψει να προμηθευτεί φοιτητική κάρτα ESN με την άφιξη του στο πανεπιστήμιο. Σε κάθε περίπτωση ένας φοιτητής που επιθυμεί να επισκεφτεί ένα νυχτερινό μαγαζί, ανεξάρτητα με το αν διεξάγεται κάποιο φοιτητικό πάρτι, απαιτείται να επιδείξει αστυνομική ταυτότητα.

Η νυχτερινή ζωή στην Στοκχόλμη σταματάει στις 3 π.μ. Για την διευκόλυνση των πολιτών που επιστρέφουν από την νυχτερινή τους διασκέδαση, τα Σάββατα οι σταθμοί του μετρό είναι ανοιχτοί όλο το βράδυ.

Αξιοθέατα

Η Στοκχόλμη είναι το πολιτιστικό κέντρο της Σουηδίας και ένας φοιτητής Erasmus θα πρέπει οπωσδήποτε να το εξερευνήσει. Μερικά αξιοθέατα που πρέπει κανείς να δει είναι το Μουσείο Βάσα, το Βασιλικό παλάτι, το δημαρχείο της Στοκχόλμης και η παλιά πόλη (Gamla Stan). Εντυπωσιακή και σίγουρα μοναδική εμπειρία είναι η ξενάγηση με καραβάκι στα μικρά νησάκια του Αρχιπελάγους της Στοκχόλμης. Τέλος, οι λάτρες των extreme sports θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσουν να κάνουν canoe kayak στα ποταμάκια της πρωτεύουσας – ένα διαφορετικό είδος ξενάγησης για όσους θέλουν να δουν περιμετρικά, μέσα σε λιγότερο από 4 ώρες, όλα τα αξιοθέατα της πόλης.

 

Πηγή και Φωτογραφίαcitycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.